Update: 28 weken zwanger | Mama met Sokjes van Geitenwol

Hallooo!

Hier ben ik weer, met een onderwerp waar ik maar niet over uitgepraat geraak: Mijn zwangerschap. Vandaag niet alleen mijn omgeving die eraan mag geloven om te luisteren, maar ook jullie. Lezen jullie mee?

Op vrijdag is mijn “verweekdag”. Wat ik daarmee bedoel is dat er dan dus telkens een weekje bij komt op de teller. Afgelopen vrijdag sprongen we dus naar 28 weken. Dat wil zeggen dat ik nu om precies te zijn 28 weken en 3 dagen zwanger ben van kleine Frummel.

Hoe gaat het nu?

Dat valt goed mee. Ok, ik weet het, heel positief klinkt dat niet. Dat komt omdat er dagen zijn dat ik van de pijn niet uit bed kan. Laat staan om actief mee te draaien in de maatschappij. Dat komt door mijn bekkeninstabiliteit. Ik heb hier zo een ontzettende last van met momenten! Ook als ik even wat meer gedaan heb omdat ik denk dat het toch wel kan, speelt dit enorm op. Heel erg jammer, want er loopt natuurlijk ook nog een peuter in huis rond!

Maar buiten de pijnen om de paar dagen kan ik gelukkig wel heel erg genieten. Frummel is een heel actieve baby. Soms zelfs te actief, dat ik wakker wordt van de bewegingen! Dat is natuurlijk minder, maar ik neem het er met plezier bij. Mijn buik die alle kanten op zwiert is best grappig om te zien! Ik meen het, soms is het zo erg dat ik denk dat mijn buik eraf springt om een eigen leven te beginnen! Maar dat zou maar al te gek zijn, niet?

Hormonen zijn wel iets waar ik echt heel bewust mee moet omgaan. Als ik even niet goed op mezelf let kan het zijn dat ik in kleine situaties die eigenlijk niet zo veel voorstellen toch heel extreem reageer. Een groot werkpunt, maar het gaat best goed in vergelijking met mijn eerste zwangerschap! En gelukkig heb ik een heel lieve partner en steunende omgeving die me hierin bijstaan zodat ik me niet te slecht voel als het toch even mis gaat.

Op de planning

Niet deze week, maar volgende week heb ik weer een afspraak bij de zelfstandige vroedvrouwenpraktijk. Ik heb er bewust voor gekozen om zo weinig mogelijk in het ziekenhuis te doen, dus in feite kom ik daar alleen voor de echo’s. (Daar heb ik er nog 1tje van op de planning staan, al twijfelen we nog om ook een pretecho te laten maken.)

Over ons geboorteplan zijn we heel erg aan het nadenken. De grote lijnen zijn er al, nu de uitwerking nog. De kleine details invullen: Hoe de weeën opvangen, wat als we toch naar het ziekenhuis moeten, wie moet er gebeld worden en wanneer, … Allemaal dingen om over na te denken.

Een babykamer hebben we niet echt. Onze co-sleeper is ondertussen eindelijk in gebruik, wat ervoor zorgt dat er plek in bed is vrijgekomen voor een nieuwe bewoner. Dus daar zijn we al klaar voor! Ook in de kleerkast is wat ruimte gemaakt voor kleertjes in de kleinste maatjes (met ook al de nodige invulling na mijn shopbeurten en het uitzoeken van de kleding die we al hadden). Een babyboek voor het eerste jaar vond ik echt dat niet kon ontbreken – dat hebben we bij zoonlief ook ingevuld – dus ook dat heb ik ondertussen aangeschaft. Daar schrijf ik binnenkort nog wel een stukje over.

Opvallend

Wat een enorm verschil is tegenover mijn eerste zwangerschap, is mijn buik. Die groeit zo enorm snel! Ik merk dat onder andere aan de kleding die ik de vorige keer nog tot ongeveer op het einde kon dragen maar die nu al te klein is. Maar ook aan praktische dingen, zoals bijvoorbeeld bukken om iets op te rapen of “het oerwoud” bijwerken, die nu al erg moeizaam verlopen. Al zijn ook daar oplossingen voor te vinden natuurlijk!

Ook heel erg opvallend is dat ik dit keer veel opvallendere nesteldrang heb. Zou dat iets te maken hebben met dat we nu op onszelf wonen en niet meer bij de schoonouders? Ik zou het niet weten. Maar in elk geval ben ik veel meer bezig met alles in orde krijgen, opruimplanningen maken, al dan niet online shoppen en babbelen over de zwangerschap. En geloof me, dat was vorige keer al heel erg.

Zijn er onder jullie ook zwangeren? Hoe gaat het met jullie?

Veel liefs,

Dorien

16 gedachtes over “Update: 28 weken zwanger | Mama met Sokjes van Geitenwol

 1. Annemarel zegt:

  Oei bekken! Ik heb vanaf 10 weken zware bekkeninstabiliteit gehad bij de tweede en vanaf 15 weken volledige bedrust op een bed in de woonkamer! Dus been there done that!
  Geniet maar van de laatste 3 maand! Die laatste loodjes wegen het zwaarst maar zijn zo belangrijk! Frummel moet echt nog eventjes blijven zitten!

  Geliked door 1 persoon

 2. Firmamama.nl zegt:

  Wat heb je een mooie buik. Voor mij is het een aantal jaren terug, maar ik weet nog inderdaad dat een 2e zwangerschap alles sneller groeit;) geniet er nog even van!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s