Digitale babysit | Mama met Sokjes van Geitenwol

Ik heb al van voor ik zelfs maar zwanger was van Pieter altijd al gezegd dat ik nooit mijn kinderen voor de televisie of tablet zou parkeren. Toen ik dan zwanger werd en uiteindelijk bevallen was werd dit gevoel alleen maar sterker. Niet dat hij nooit tv zou mogen kijken, maar toch zeker niet alle dagen. Ik begin al maar best met zeggen dat ik niemand persoonlijk aanval, en dat ik me de dingen die ik zeg oprecht afvraag.

Waar dit vandaan komt? Ik schrik er om te beginnen van hoeveel kinderen – en dan bedoel ik zelfs die hele kleintjes van net (of nog niet eens) een jaar oud! – een tablet hebben of krijgen voor hun verjaardag, sint, kerstmis, … . Waarom dit nodig is vraag ik me oprecht af. Dat ene filmpje per dag dat Pieter kijkt (ja, het gebeurt ooit dat het er meer zijn maar dan ook weer weken dat er niets gekeken wordt) kan heus wel op onze gsm of laptop. Een spelletje als zoethoudertje in de wachtzaal bij de dokter evenzeer. Dus daar heb ik nog geen reden voor gevonden.

Het volgende waar ik van schrik is dat kinderen vaak de televisie of tablet verkiezen boven het buiten spelen. En dat ouders dit ook toelaten! Sterker nog, ik zie regelmatig dat net deze dingen aangeboden worden in plaats van gezellig als gezin wat te doen. Is het dan zo nodig om je kind voor deze digitale babysit te zetten in plaats van er zelf mee te spelen en bezig te zijn?

Sinds ik fulltime werk, en dus ook in de weekends niet thuis ben geniet ik zo enorm van elk moment met de kindjes. Ja, natuurlijk gebeurd het ook wel eens dat ik even alles moe ben en ze een half uur vroeger in bed probeer te leggen – wat meestal faliekant mislukt haha. Maar voor de rest probeer je toch zo veel mogelijk samen met de kindjes te doen? Spelletjes spelen, boekjes lezen, kietelen en knuffelen, de poppen verzorgen, met de auto’s racen, noem maar op. Er is altijd wel wat te verzinnen. En als het droog is kunnen we heerlijk naar buiten. Ook nu het frisser wordt is het heerlijk om tikkertje te spelen, te voetballen of naar het speeltuintje iets verderop te gaan.

Hier komen er alleen filmpjes en dergelijke aan te pas als ik in de keuken sta en Pieter zich echt niet kan bezighouden op dat moment (het is een fase, het is een fase, het is een fase, …) of als hij ziek is. (En stiekem ook speciaal om de foto voor de blog te maken.) Voor Lena heb ik al helemaal nooit een filmpje op gezet. Wat ze niet kent vraagt ze ook niet naar.

Zoals ik eerder al zei, ik begrijp het oprecht niet. Als iemand het me wil uitleggen sta ik daar absoluut voor open!

Wat is jouw mening hierover?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

18 gedachtes over “Digitale babysit | Mama met Sokjes van Geitenwol

  1. Hanny zegt:

    Het is een keuze die iedere ouder voor zichzelf maakt denk ik persoonlijk. Ikzelf probeer de schermtijd zoveel mogelijk te beperken. Enkel na het avondeten een uurtje. In het weekend is het uiteraard wel wat meer schermtijd.

    Geliked door 1 persoon

    • Mama met sokjes van geitenwol zegt:

      Uiteraard is dat zo. Ik zeg alleen dat ik het niet begrijpt waarom het zoveel gebeurd en dat kinderen er zelfs eigen toestellen voor krijgen. Maar aan het eind van de rit heeft het op mij en mijn gezin geen enkele invloed wat een andere ouder hiermee doet, dus doen ze maar 🙂

      Like

  2. ingrid zegt:

    maar vergeet niet dat wanneer ze groter worden en ze naar school gaan ze ook dingen bij andere kinderen zien of op de bso. het hoort bij de wereld waar we in leven. zonder dat ik zeg dat ze maar heel veel moeten kijken

    Geliked door 1 persoon

  3. Kreanimo (@IlseVerhoeven81) zegt:

    Tja…

    Onze oudste wordt 8.
    Hij heeft een smartphone – niet om te bellen, niet om te SMSen, niet voor snapchat of zo.

    Maar hij is hoogbegaafd en hij wilde een app voor het kinderjournaal en het weer te kunnen raadplegen. En een app om sterrenstelsels die verschijnen te kunnen zoeken aan de hemel. Hij bestuurt er zijn zelfgebouwde robot ermee…

    Ik ben ook voorstander van buiten spelen en ook mijn kinderen zijn echte buiten kinderen.
    Maar onze zoon heeft nood aan die dingen. Hij heeft een visueel ruimtelijke leerstijl en neemt vooral veel dingen op door er naar te kijken…

    Het hangt dus ook echt van het kind af… 😉

    Geliked door 1 persoon

  4. mamaisthuis zegt:

    Onze kinderen zitten af en toe op de tablet. De jongste doet leerzame spelletjes, de oudste maakt leuke video’s die alleen wij kunnen zien. Beiden heel leerzaam en prima ontspanning. We beperken het wel, vooral voor de ogen en omdat ze ook buiten moeten spelen en moeten leren omgaan met verveling. Gelukkig zijn het echte crea-kids dus hebben ze weinig nodig om zich te vermaken.

    Geliked door 1 persoon

  5. Janet | thatonetime zegt:

    Ik heb geen kinderen dus ik weet niet hoe ik zelf als ouders zou zijn. Tuurlijk zou ik buitenspelen belangrijker vinden dan achter de tablet hangen, maar ik kan me voorstellen dat het af en toe echt gemakkelijk is om je kind bezig te houden. Een eigen device op zo een jonge leeftijd vind ik dan wel weer overdreven.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie