Yule, de winterzonnewende met kinderen | Mama met Sokjes van Geitenwol

21 december is het zover. Dan kent onze kant van de planeet het minst aantal zonuren. De dag en de nacht zijn even lang. Deze dag wordt al eeuwen midwinter of de winterzonnewende genoemd. Vroeger, toen we nog maar 2 seizoenen kenden, was deze dag dan ook het midden van het winterseizoen. Tegenwoordig splitsen we het jaar in 4 seizoenen, en start de winter officieel op deze dag.

Maar net als Samhain eind oktober, zullen wij thuis stilstaan bij deze dag. Het is een belangrijke feestdag, waar men ook het Christelijke kerstfeest ongeveer mee heeft laten samenvallen.

Met Yule vieren we de wedergeboorte van de zon. De afgelopen maanden is het steeds aan een sneller tempo vroeger donker geworden. En op Yule worden de dagen eindelijk weer langer. Het is een letterlijk lichtpuntje in de duisternis, het licht heeft het duister weer overwonnen en het licht mag weer groeien. Er is weer hoop voor het nieuwe zaaiseizoen, de vruchtbaarheid komt terug naar de aarde. Dit wordt mooi weerspiegeld in het Christendom, met de geboorte van Jezus Christus. Hij bracht ook hoop, licht en liefde naar de aarde. En dat is wat we helemaal nodig hebben. Al helemaal met de laatste ontwikkelingen.

Ik spreek over het laten samenvallen van Kerstmis met midwinter. Toen onderzoek werd gedaan naar de historische Jezusfiguur die 2000 jaar geleden rondliep, is men erbij uitgekomen dat deze man hoogstwaarschijnlijk ergens in maart geboren zou zijn. Maar net als zoveel Christelijke feesten, is ook Kerstmis aangepast aan de gebruiken van de mensen die hier vroeger leefden. En dat is helemaal ok. De boodschap is dan misschien net nog mooier, als je de voorgeschiedenis ook kent.

De boom, die intussen in vele huiskamers niet meer is weg te denken is ook een gebruik dat al stamt uit de voorchristelijke tijd. In het begin werd niet eens een dennenboom gebruikt om te versieren, maar een appelboom! De appel staat symbool voor de vruchtbaarheid, net als het midwinterfeest, dus dat is eigenlijk wel heel erg logisch. Ook grote vreugdevuren waren heel normaal (die zien we nog bij Sint-Maartenvieringen terugkomen). De assen die achterblijven bij het afbranden van akkers maken de grond vruchtbaar, dit hebben boeren eeuwenlang gedaan. We zien wel nog kleine, gezellige vuurkorven terugkomen die ook terug te leiden zijn naar die grote vreugdevuren. En ook nu brengen ze ons nog vreugde en gezelligheid, zeker met een mok warme chocomelk of glühwein in onze handen.

En ook het springen over een bezemsteel is een gebruik dat uit die tijd dateert. Dat zou ook de vruchtbaarheid ten goede komen, en wordt ook bij handvastingrituelen uitgevoerd als symbool voor de kinderen die het koppel hopelijk gegund zijn. Dat zien we niet zo veel meer in moderne kerstgebruiken (verbeter me alsjeblieft als ik verkeerd ben) maar blijft wel mooi symbolisch.

Er zijn ontzettend veel manieren om Yule te vieren. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om het Kerstfeest met onze kinderen te delen. Dat vieren we ook samen met de verschillende families. En mijn man is ook nog jarig op 25 december! (Om van het aankomende eindejaar nog niet te spreken.) Een heleboel festiviteiten om naar uit te kijken dus. Maar eerst dus Midwinter.

Maar op welke manier willen wij Yule dan gaan vieren? Ik ben al een tijdje bezig met het sprokkelen van ideetjes om samen met de kinderen te doen. Want voor mij is het vooral belangrijk dat we samen zijn en bewust wat tijd met elkaar kunnen besteden. Wat we precies gaan doen, zal dus een greep uit dit aanbod zijn. Er zijn heel veel richtingen om uit te gaan, zowel de dag zelf als de aanloop er naartoe en ook achteraf!

  • Aftelkalender

Onze kinderen krijgen elk jaar een advent kalender met chocolaatjes om af te tellen naar kerstmis. Die hebben we ook dit jaar gegeven (je weet wel, in de schoen die ze voor Sinterklaas hebben gezet). Maar daarnaast hebben we ook de prachtige kalender van Grapat gekocht. Deze heeft ook 24 pakjes, met telkens een aanvulling. Wat er precies in zit is ook voor mij een verrassing, want dat heb ik natuurlijk niet bekeken. (Bij het starten aan dit blog was de decembermaand nog niet begonnen, dus intussen weet ik wel al een aantal dingen natuurlijk.) Af en toe zullen 2 doosjes worden opengemaakt, zodat we mooi op 21 uitkomen. (Op mijn story’s zal ik proberen er dagelijks eentje te openen, dan komen de filmpjes wel zoals bedoeld elke dag tot kerst.)

  • Knutselen

Mijn online zoektocht heeft me zo veel leuke knutselwerkjes laten zien! Ik noem er een aantal op, en zal ook proberen foto’s toe te voegen. Ik heb geen rechten op deze foto’s! Deze vond ik via Pinterest en andere onlinebronnen.

Versiering knutselen is altijd gezellig. Zo vond ik deze enorm leuke maantjes van klei. Zoutdeeg is ook een mooi alternatief om te gebruiken. Kinderen van alle leeftijden kunnen hieraan meedoen, en het is ook gewoon heel erg leuk. Als je graag in de keuken staat, kan je er ook koekjes van bakken natuurlijk. Wanneer je een gaatje voorziet kan je ze ook met een lintje aan de Kerstboom of Yuleboom hangen! Deze maantjes maken we rond Sinterklaas al. Wodan, een van de mogelijke inspiratiebronnen voor Sinterklaas (zie daarvoor mijn blog over Sinterklaas) was is volgens sommige bronnen ook de maangod! Ik vind dat dus wel een toepasselijk moment.

Wat ik ook wel een heel leuk idee vind is het knutselen theelichthoudertjes. Dat kan met klei, glazen potjes, met hout (opgelet met brandveiligheid!) en nog een heleboel andere materialen. Hier komt de symboliek van het licht dat terugkomt heel erg mooi naar voren.

Een andere versiering die ik geweldig vind om te maken is een sinaasappelslinger. Je gebruikt hiervoor gedroogde schijfjes sinaasappel. (Ongeveer een halve cm dik snijden, ongeveer 3 uur in een voorverwarmde oven op 100°C laten drogen en elk half uur omkeren.) Als de schijfjes zijn afgekoeld, rijg je ze aan een lang touw, afgewisseld met andere dingen. Je kan bijvoorbeeld kaneelstokjes, hulstblaadjes, strikjes of lintjes, houten kralen, laurierblaadjes, kastanjes, … gebruiken. Laat je verbeelding vooral vrij hierin! Nog een weetje: de sinaasappel staat ook symbool voor vruchtbaarheid, de boom draagt namelijk het hele jaar vruchten. Heel toepasselijk dus! Al werkt deze knutsel ook heel goed met andere citrusvruchten. En een extra voordeel? Het huis ruikt heerlijk!

Ook andere winterknutselwerkjes zijn gewoon heel erg leuk om te maken. Het belangrijkste hier is voor mij vooral dat we samen tijd kunnen doorbrengen en het gezellig hebben. Echt kwali-tijd.

  • Boom

Tegenwoordig is het dan wel gebruikelijk om een dennenboom – al dan niet een echte – in huis te halen en geen appelboom, toch is het samen versieren een mooie verbindende activiteit om als gezin te doen. Met leuke, sfeervolle muziek op de achtergrond (mijn zus zweert bij Michael Bublé) en de prachtige ornamenten die je zelf maakte, kocht of erfde van de bomma wordt het een heerlijke namiddag. Liefst op een regenachtige dag ook nog en dan eindigen met een lekkere mok warme chocolademelk in de zetel..

  • Wensblok

Deze traditie komt uit Noorwegen (in een ietwat andere vorm) en heeft echt mijn hart geraakt. Zelfs al zou er niets anders zijn dat we door omstandigheden kunnen doen deze tijd van het jaar, dan hoop ik toch echt dat we hier als gezin bij kunnen stilstaan. Elk familielid schrijft of tekent een wens voor het aankomende jaar op een briefje. Deze briefjes worden allemaal in het houtblok gestopt, waarna het blok verbrand wordt. (Weet je nog, die vreugdevuren van hierboven?) Het idee is dan dat de wensen worden meegenomen door het vuur, en dan uit kunnen – niet zullen – komen wanneer de tijd er rijp voor is.

  • De zon

Zoals ik al zei, is de winterzonnewende het moment waarop de seizoenen wisselen en de dagen weer langer worden. In dat verlengde is het mooi om de komende dagen vroeg op te staan en zo de nieuwe dag te begroeten. Dat kan met een zonnegroet uit de yoga bijvoorbeeld, maar ook gewoon door samen aan het raam te staan en naar buiten te kijken, een ochtendwandeling of welke manier je ook maar verkiest! Je kan op dit moment dan ook stilstaan bij al het nieuwe en mooie dat eraan komt. Als je ervoor gekozen hebt om een wensblok te maken en verbranden, is dit ook een mooi moment om terug te denken aan de wens die je gedaan hebt.

Helaas zullen we niet heel erg uitgebreid vieren op 21 december. Dit jaar valt het midden in de week, en heb ik een soort proefexamen die dag nota bene. Wel zullen we in de namiddag, als iedereen terug thuis is stilstaan bij de dag en zijn betekenis. En natuurlijk ons wensblok maken!

Heb jij nog een leuk idee om je voor te bereiden op de feestelijke periode die eraan komt?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochters Emmelie en Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan. Ook volg je ons op Instagram onder @mama.met.sokjes.van.geitenwol ! Zie ik je daar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s