Borstvoeding: De natuurlijke start | Mama met Sokjes van Geitenwol

Nee, geen technisch gezwets. Enkel mijn mening, ondersteund door hier en daar wat (correcte) informatie.

Al lang voor ik zwanger was dacht ik al na over kindjes. En over welke keuzes ik zou gaan maken als het eens zo ver was. Sommige van die keuzes zijn gebleven, andere zijn vervangen door andere. Één van de dingen die ik wel meteen heb gezegd is dat ik borstvoeding zou geven. Ik zou het niet ‘proberen’, nee, het moest en het zou lukken.

Achter die keuze sta ik nog steeds. Ik heb borstvoeding gegeven vanaf het eerste moment. En dat doe ik nu nog steeds. Maar ik ben er niet zomaar in gevlogen. Ik heb me goed ingelezen en bevraagd bij mensen die ervaring hadden. Ik wilde er alles aan doen om dit avontuur tot een succes te maken.

Waarom borstvoeding?

De keuze borstvoeding te geven is gebaseerd op een aantal verschillende dingen.
(De situaties die ik schets zijn gebaseerd op de ideale borstvoeding, bij problemen hiermee loopt het uiteraard anders.)

Om te beginnen: Het is het meest natuurlijke dat je je kindje kan geven. En in mijn ogen is het meest natuurlijke ook het beste. (Meestal toch, al kan ik niet meteen iets bedenken waarvan het anders is.) Ik bekijk het zo: Koeien drinken koemelk, paarden drinken paardenmelk en mensen drinken mensenmelk. Klinkt logisch, toch? Mamamelk past zich ook aan aan de behoeften van je kindje. Het bevat enorm veel verschillende bestanddelen, waaronder antistoffen!

Ten tweede: De voordelen! Borsten heb je altijd bij. Je zou al enorm je best moeten doen om die 2 mama’s thuis te laten of ergens te vergeten. Altijd klaar voor je kleintje, altijd perfect op temperatuur en niet nodig om binnen een bepaalde tijd klaar te zijn. Mamamelk is altijd ter beschikking en raakt maar moeilijk uitgeput.

Verder: Ik ben een studente. Een studente zonder inkomen, maar met ogen om prijzen te lezen op benodigdheden voor flesvoeding. Pakken voeding, flessen, sterilisator, potjes om mee te nemen. En die dingen kosten allemaal geld! Voor borstvoeding heb je borsten nodig. En laat ik daar nu eens net 2 stuks van hebben, gratis en voor niets! (Toegegeven, sinds Pieter naar de crèche gaat hebben we voor hem ook flesjes nodig.) Borstvoedingsbenodigdheden zijn handig, inderdaad. Maar zijn ze echt nodig? Als je het mij vraagt niet. Met een beetje creativiteit maak je van 2 shirtjes een voedingsbloesje bijvoorbeeld! (Wie weet schrijf ik daar later wel wat meer over.)

Waar sta ik nu?

Zoals ik in het begin al zei, ik geef nog steeds borstvoeding. En het is een relatief gemakkelijke weg geweest tot nu toe. Geen borstontstekingen en geen kloven. (Tot nu toe, even hout vasthouden.) Ondertussen zijn we de 7 maanden gepasseerd en drinkt zoonlief nog steeds tussen 8 en … keer per dag aan de borst. En ik zou het op geen enkele andere manier meer willen.

Mamamelk is voor mij een momentje van rust. Een moment voor mij en mijn kleine schat. Even niet bezig zijn met de dingen rondom ons. (Ok ja, ik heb er regelmatig mijn telefoon bij, dat zou ik niet mogen doen.)
Maar mamamelk is ook troost! Na een dagje op de crèche even weer de band aanhalen, bij een pijntje even een slokje om weer de rust te vinden, met kleine handjes die in soezige oogjes wrijven lekker in slaap tutteren, … Wij beginnen en eindigen de dag met mamamelk. En ooit zal er wel een moment zijn dat het niet meer zo zal zijn, maar daar denken we nu nog niet aan.

Handige links

La Leche League: Experts op het gebied van borstvoeding. Bezoek zeker ook eens hun facebookpagina!
Borsvoeding.com: Hét kenniscentrum rond borstvoeding. Hier vind je normaalgezien een antwoord  op al je vragen.

Heb je vragen na het lezen van mijn tekst? Stel ze gerust. Ik ben geen expert op technisch gebied (nog niet althans, dat hoop ik ooit wel te zijn) maar ik heb wel ervaring en spreek vanuit mijn gevoel.

Liefs,

Dorien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s