Katoenen luiers! | Mama met Sokjes van Geitenwol

Al sinds ik ben bevallen gebruiken we katoenen luiers. Het heeft me maar 1 infosessie, aan het begin van mijn zwangerschap, gekost om mijn vriend te overtuigen om hiervoor te gaan. En tot op de dag van vandaag zijn we erg blij dat we deze keuze hebben gemaakt! Onze omgeving reageert verdeeld over de wasbare luiers, en we krijgen vaak vragen over waarom, wat, hoe, … Lees even mee over onze keuze.

Ik heb schattig billetjes om in te bijten, en om wasbare luiers in te verslijten.

Waarom wasbaar?

Dit is een van de vragen die we best vaak krijgen. Er zijn veel redenen om te kiezen voor katoen, en niet elke reden zal voor elke wasbaar luierende ouder van toepassing zijn. Ik maak even een algemeen lijstje.

 • Wasbare luiers heb je altijd in huis. Je moet niet op een zondagmiddag een winkel zoeken die open is omdat je niet eerder gezien hebt dat de luiers op zijn of ’s avonds als je kindje ziek wordt en je plannen had om de volgende dag nieuwe luiers te kopen opeens voor een voldongen feit staan dat ze toch al op zijn. Veel ouders zijn misschien voorbereid op zo een situaties, maar ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik dat niet zou zijn.
 • De vrolijke printjes! Oh mijn god, ik kan niet stoppen met kijken naar de nieuwste printjes. Om dan vervolgens mezelf op de vingers te tikken dat ik écht niets anders meer nodig heb. We zijn net overgeschakeld naar maat 2 van het tweedelig systeem dat we gebruiken (lees verder voor de verschillende soorten in ons huishouden) dus kon ik weer even rondkijken. Maar nu staat er weer tijdelijk een stop op. Maar geef toe, wat is er vrolijker dan zo een wasbaar luierkontje met een vrolijke print? (Voor de ouders die al die printjes maar niets vinden, ook in effen kleuren en zelfs gewoon wit zijn er luiers te vinden.)
 • Er zitten een boel chemische stoffen in wegwerpluiers. In ecologische luiers (ja die bestaan ook) zitten er wel een hoop minder, maar het neemt niet weg dat ze er zijn. Er zijn stoffen om de absorptie te verhogen (want een luier is best zo dun mogelijk denken ze dan), stoffen om geurtjes tegen te gaan (wat écht niet lukt, geloof me) en stoffen om de luiers mooi wit te krijgen. Maar denken we er ook aan dat die stoffen allemaal aan de tere billetjes van onze schatjes komen? De absorberende stoffen onttrekken alle vocht aan de billen, waardoor ze sneller uitdrogen. De parfums veroorzaken mijns inziens vaker wel dan niet allergische reacties.
 • De prijs. Ok, als je een verslaving hebt voor mooie printjes telt dit puntje niet mee. Wasbare luiers zijn niet goedkoop in aankoop. Afhankelijk van welk merk je verkiest betaal je al snel tussen €5 en €20 per luier. En je hebt toch een 20-tal luiers nodig. Liefst zelfs iets meer als je graag tijd genoeg wil hebben om te wassen. Als je werkt met een tweedelig systeem heb je ook nog overbroekjes nodig. Thuis een luieremmer, voor op verplaatsing een luierzak, … Dat tikt behoorlijk aan om aan het begin uit te geven. Dan heb je alles wat je nodig hebt en kan je kindje lekker vuil maken tot het klaar is om op het potje (of de wc) te gaan. (Even een kanttekening: Sommige systemen werken met verschillende maten. Dan moet je de luiers dubbel aankopen. Maar ook kan je deze luiers weer verkopen na de luierperiode, of tweedehands aankopen. Dat drukt de prijs weer. Of je gebruikt ze voor je volgende kindje(s). Moet je met wegwerp niet proberen.)
  Ook heb je geen onverwachte kosten. Je hebt de luiers al in huis. Je kan online prijzen vergelijken voor je de luiertjes aankoopt en zodra je ze in huis hebt hoef je er geen meer bij te kopen (en nu moet je dus de printjesverslaving wegdenken) en ben je klaar.
  En het laatste over de prijs zijn de afvalkosten. Sommige woonplaatsen halen luiers gratis op, maar dat is zeker niet overal zo. Ik heb even snel berekend dat het ons elke maand minstens een vuilzak scheelt om buiten te zetten. Maar dat kan ik natuurlijk niet zeker weten.
 • Katoenen luiers stinken minder. We hebben in totaal al 3 wegwerp luiers moeten gebruiken. Dat was heel in het begin, toen ik nog in het ziekenhuis lag en de luiertjes nog niet snel genoeg gewassen waren. Toen merkten we er nog niet zo veel van, omdat de kakjes van zoonlief sowieso weinig geur hadden en we zelf de vuilnisbakken niet moesten leegmaken. Echter, de laatste tijd hebben we regelmatig andere baby’s op bezoek. En hun vuile luiertjes belanden dan wel eens in onze vuilbak. En ik kan je vertellen, ik steek mijn neus liever in onze luieremmer met 10 vuile, katoenen luiers dan die vuilniszak te moeten wegzetten.
 • Iets wat ik heel erg heb gemerkt is dat we geen spuitluiers hebben gehad! De wasbare luiertjes houden netjes alles binnen. Ik heb een aantal vriendinnen kunnen overtuigen om gewoon eens een overbroekje over hun wegwerpluiertje te gebruiken. En ook zij hebben hier geen last meer van, wat eerder wel zo was. In dit opzicht heb je dus misschien wel wat extra was door de luiertjes, maar minder met kleertjes!
 • Van kindjes in wasbare luiers wordt gezegd dat ze sneller zindelijk zijn. Dit zou komen omdat ze voelen wanneer de luier nat is (omdat de chemische stoffen om luiers droog te houden er niet in zitten.) en dit als vervelend gaan ervaren. Zo zouden ze sneller bewust hun plasje (of kakjes natuurlijk) ophouden tot ze op het potje of het toilet zitten. Dit geldt overigens niet voor alle kindjes! En hoe het bij ons zal zijn kan ik niet vertellen, daar zijn we met onze 7,5 maand nog niet aan toe.
 • Op verplaatsing moet je niet op zoek naar een plek om je luiers te kunnen deponeren. Zowel bij familie/vrienden die zelf geen kleine kindjes hebben – en dus geen luiergeur gewoon zijn in hun vuilbakken – maar ook op locaties waar je geen vuilbak bij de hand hebt – zoals bijvoorbeel onderweg – heb je je luier alleen maar in de luierzak te stoppen zoals je overal doet.
 • Sommige gemeentes en steden geven een toeslag of premie voor gezinnen die wasbaar luieren. Voor onze gemeente is dat niet zo, maar je kan altijd eens kijken of het in jou woonplaats wél van toepassing is! Voor België kan dat onder andere hier. (Als iemand me een derelgelijke site kan geven voor Nederland, graag!)
 • Wasbare luiers zijn beter voor het milieu. Je gooit niet elke dag verschillende luiers weg, waardoor je afvalberg verkleint. Bedenk je eens dat een baby ongeveer 5000 luiers gebruikt in de luierperiode! Om maar niet te spreken over het proces om ze te maken. (Even een kanttekening: luiers die uit bvb China worden geïmporteerd hebben ook een grotere ecologische voetafdruk, door de materialen (die minder duurzaam en goed voor het milieu zijn) en door het transport.) Voor de productie van wegwerp wordt ook aardolie gebruikt.

Voor mij zijn de hoofdredenen om wasbaar te luieren het gebrek aan chemische stoffen en het milieu. De prijs en andere voordelen zijn dan natuurlijk mooi meegenomen! Mijn vriend vind het dan weer vooral fijn om te weten dat we niet om de zoveel tijd geld moeten uitgeven of voor onverwachte kosten komen te staan.

Nu hoor ik je bijna vragen, zijn er dan geen nadelen? Goh, dat is relatief. Zelf ben ik niet zo goed in het bedenken van nadelen omdat ik er zo lovend over ben. Maar ik probeer het even.

 • Je moet iets vaker wassen. In de praktijk is dit voor ons 2 tot 3 machines per week die we extra draaien. We wassen ongeveer om de 3 dagen, soms maar om de 2 dagen als er extra veel luiers verbruikt zijn of de luiers van de crèche mee naar huis zijn gekomen. We wassen vooral in de nacht en het weeken, omdat het dan goedkoper is, dus dat valt in meerprijs wel mee.
 • De startprijs is meer dan bij wegwerp luiers. Wegwerp is aan het einde van de rit een groter bedrag maar het is wel netjes gespreid doorheen de hele luierperiode. Zelf hebben we voor onze eerste maat luiers doorheen de hele zwangerschap luiertjes aangekocht en we zoeken ook naar tweedehands luiers om de prijs te drukken. Al blijft het een hele investering.

Kan jij me nog wat voor- of nadelen geven? Ik zet ze er graag bij om de lijst aan te vullen.

Verschillende systemen

Zoals ik al aangaf werken wij met verschillende systemen en merken. Ik laat hieronder even zien wat wij in huis hebben.

Pocketluiers: Deze luiers doe je gewoon aan als een wegwerp luier, enkel gebruik je hier knoopjes om de luiers te verstellen zowel in de hoogte als in de breedte. Zo kunnen de ze gehele luierperiode gebruikt worden en groeien ze mee met je kindje. Er bestaan ook luiers met velcro voor de breedte. En luiers die je niet in de hoogte kan verstellen. Daar heb je dan verschillende maten van nodig. Voor deze luiers heb je een absorberende inlegger nodig die je in de “pocket” stopt. Je hebt dus een kleine voorbereidingstijd nodig om deze luier klaar te maken.

De merken op deze foto’s zijn van links naar rechts:
Happy Flute – Alvababy – Bababoe

All in One (AIO) nachtluiers: Deze luiers hebben een ingenaaide inlegger en kunnen zo gebruikt worden. Je kan ze extra boosten, maar ze zijn voorlopig zo goed genoeg voor ons mannetje van 7 maanden. Met deze luiers hebben we nog nooit lekjes gehad. Ook deze luiers hebben knoopjes voor de lengte en de breedte. (En ook deze kan je vinden met velcro of verschillende maten als je wil.) Hier is dus geen voorbereidingswerk aan.

Het merk op deze foto’s is Happy Flute.

Tweedelig – Hydrofiel met overbroekje: Luieren zoals ze dat vroeger deden. Een hydrofiele luier (of tetradoek zoals wij zeggen) en daar een PUL broekje over. Je hebt verschillende manieren om de luier te vouwen. Op deze foto zie je de hydrofiel in 5 gevouwen en dan nog eens dubbel. Het is een tijdje geleden dat we nog hydrofielen hebben gebruikt, en deze vouw is te klein geworden. Als we ze weer gaan gebruiken heb ik dus een andere vouw nodig. De broekjes zijn te krijgen zowel met knoopjes als met velcro, zowel verstelbaar als in maten. Met het vouwen heb je wel wat voorbereiding nodig.

20160612_134929

De merken van overbroekjes op deze foto zijn van links naar rechts:
Popolini (rupsjes) – Happy Flute (blaadjes) – Mother Ease (diertjes)
De hydrofiel van op deze foto is 60x60cm en verkrijgbaar bij HEMA.

Tweedelig – Voorgevormd met overbroekje: Luiers (in luiervorm!) met een PUL broekje er overheen, net zoals bij de hydrofiele luier. Deze luiers hebben een inlegger om vast te klikken. De overboekjes hebben ook plek voor inleggers, dus je kan ze ook op een andere manier gebruiken. Deze luiers kunnen een beetje afgesteld worden in de hoogte, maar bestaan in 2 maten. Zoonlief is net uit maat 1 gegroeid dus hebben we nieuwe luiertjes kunnen inslaan! Andere merken bieden ook luiers aan met drukknopen ipv velcro.

Merk op deze foto’s is Totsbots. Het is allemaal maat 2.
De luiertjes zijn Bamboozle Stretch.
De overbroekjes zijn Peenut Wrap.

Wassen

Ook een veel gestelde vraag is hoe we de luiers wassen. Veel mensen vinden het vies dat we ze in de machine stoppen. Mijn antwoord is dan: “Een wasmachine dient toch net om iets vies weer proper te maken?” En denk er eens over na. Veel kindjes hebben wel eens een ongelukje waardoor hun kleertjes vol met pipi of kaka hangen. Die gooi je toch ook in de wasmachine in plaats van in de vuilbak?

Wij wassen onze luiers op 60°C. Ze komen schoon en fris ruikend uit de machine.
Onze machine heeft een programma voor sterk bevuilde was, dit is wel nodig om te gebruiken. Af en toe op 90°C graden kan volgens mij geen kwaad, maar echt vaak zou ik dit niet doen. 60°C is genoeg om ze schoon te krijgen.
Qua wasproduct gaan er heel veel dingen rond. Wat ik uit ervaring gemerkt heb is dat vloeibaar of poeder niets uitmaakt in het schoon aanvoelen of ruiken van de luiers. Wat wel belangrijk is, is dat je product <5% zeep bevat. Dit kan je gewoon op de verpakking terugvinden.

Handige links

Blabloom: Dit is een winkel waar ik zelf heel graag kom. Hun aanbod is erg groot (en niet alleen van luiers!) en ze zijn er enorm vriendelijk. Ook de webshop is een aanrader als je niet in de buurt woont.
Klein Spook:Via hun ben ik in contact gekomen met wasbare luiers. Ik ging naar een van hun infosessies en was meteen overtuigd! Een overzicht van deze sessies vind je op de site, alsook een leuke webshop.
Sterk voor wasbaar: Deze organisatie promoot wasbare luiers! Zeker de moeite om eens een kijkje te nemen.

Dit zijn slechts enkele van de vele webshops (en gewone winkels) die wasbare luiers aanbieden. Ook tweedehands kan je er veel vinden.
De merken die ik in dit artikel bespreek zijn de enige die ik al heb geprobeerd. Er bestaan er uiteraard nog veel meer, maar wij hebben ons systeem gevonden dus voorlopig ga ik geen andere soorten uitproberen. Wie weet is dat binnenkort anders.

Gebruik jij katoenen luiers? Of zou je het overwegen?

Liefs,

Dorien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s