Wasbare zoogkompressen | Mama met Sokjes van Geitenwol

Jullie konden al lezen over de wasbare luiers die ik om de babybilletjes hier in huis doe. Vandaag een ander wasbaar item dat ik dagelijks gebruik: Zoog- of borstkompressen.

Wat is het?

Tijdens de borstvoedingsperiode is het mogelijk dat je als vrouw melk verliest. De hoeveelheid hangt af van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen verliezen helemaal geen melk, terwijl het bij andere met momenten gewoon stroomt. Ik behoor tot die laatste groep, vooral tijdens de voeding lijkt in mijn andere borst een kraantje open te gaan. Maar ook zo verlies ik regelmatig melk. Om deze reden worden er dus kompressen in de bh gedragen om de melk op te vangen.

Ik heb tijdens mijn zwangerschap gezocht naar wasbare kompressen, omdat ik a) geen zin had om hiervoor veel geld uit te geven, b) niet wist of ik ze echt ging nodig hebben en c) het niet nodig vond om voor wat meer vervuiling te zorgen met weer een wegwerp product. Ik kocht tweedehands wat kompressen van Avent en vond er nieuwe van Cheeky Wipes. Over die kompressen ga ik het vandaag niet uitgebreid hebben (dat wil ik wel eens doen als daar interesse in is) maar wel over andere kompressen die ik later ontdekte. Ik was namelijk op zoek naar iets vrolijkers. Want de gewone kompressen uit de winkel vond ik maar saai.

Ik kwam op de facebookpagina van Munkies terecht. Dit is een pagina die verschillende wasbare alternatieven aanbied, maar voornamelijk inlegkruisjes en maandverbanden. Sinds een tijdje bied ze ook zoogkompressen aan en die heb ik uitgeprobeerd.

20160316_143413

De test

Ik probeerde 2 soorten kompressen uit. Een paar met gewone absorptie en paar met een extra laagje in.

De gelijkenissen:

  • De buitenkant bestaat uit een laagje katoen (met een print naar keuze).
  • De kant tegen de huid is lekker zacht.
  • De kompressen hebben een soort tuitvorm, waardoor ze netjes over je borst heen passen.

Het verschil:

  •  Het paar met een extra laagje is wat dikker en voel je wat meer zitten doorheen de dag. Maar nog steeds heel aangenaam.

Onderhoud

Een paar borstkompressen kan je maximum een dag in gebruik houden. Ik ken vrouwen die om de paar uren hun kompressen wisselen, ik doe het enkel als ze nat beginnen aanvoelen. Het hangt er een beetje van af wat je zelf prettig vind natuurlijk.

De “vuile” compressen gaan mee met de babywas, dus op 30°C. Dan voelen (en ruiken!) ze schoon. Om te drogen hang ik ze op aan de waslijn. Ik vertrouw het niet echt in de droogkast. Op maximum een dag zijn ze droog, dus dat vind ik snel genoeg.

20160514_104429

Conclusie

Ik vind de kompressen erg fijn in gebruik.
Ze zijn lekker groot en voelen erg comfortabel aan. De tuitvorm is erg fijn en zorgt ervoor dat ze netjes aanpassen. Aan de ene zijde is het tuitje wat korter dan de diameter van de cirkel, de andere zijde is wat langer dan de diameter. Ik vind het erg aangenaam om ze met de korte zijde omhoog te gebruiken, om zo al de – naar onder – lekkende melk goed te kunnen opvangen.
Ondertussen zijn ze al verschillende weken in gebruik en meerdere keren gewassen (uiteraard) en ze blijven netjes hun vorm houden. Ook zien ze er nog erg mooi uit. Ik kan deze kompressen bij iedereen aanraden!
De kompressen die ik het meest gebruik zijn die met het extra laagje in. Het andere paar zit als back-up in mijn tas.
Binnenkort nog maar eens een extra paar bestellen!

De prijzen voor de kompressen bij Munkies:
€6 voor een gewoon kompres
€7 voor een kompres met een extra laagje (wat ik echt aanraad bij veel melkverlies)
Je krijgt hiervoor 2 netjes afgewerkte kompressen met een motiefje naar keuze!

Gebruik jij – wasbare – zoogkompressen?

Liefs,

Dorien

2 gedachtes over “Wasbare zoogkompressen | Mama met Sokjes van Geitenwol

  1. mamakiekie zegt:

    Ik gebruikte vorige keer de hele ‘lekkende’ periode Lilypads die vangen het lekken niet op maar houden het gewoon tegen. Deze keer heb ik ook enkele wasbare borstkompressen, lijkt me handig voor s’nachts

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s