Een lotusbevalling | Mama met Sokjes van Geitenwol

Hoi lieve mensen. Jullie hadden nog een stukje over lotusbevallingen van me te goed. Hier gaan we dan! Eerst leg ik kort even uit wat het inhoud, daarna waarom wij ervoor kozen. Pas op, ik plaats ook foto’s van de placenta in dit bericht!

Wat is een lotusbevalling precies?

Het komt erop neer dat je de navelstreng niet doorknipt maar de placenta geboren laat worden en deze in verbinding houdt met je baby’tje. Sommige mensen kiezen ervoor om na enkele uren of dagen alsnog de navelstreng te knippen, dit wordt dan een halve lotus genoemd.

FB_IMG_1502664195436

Wat doe je dan met de placenta?

Je legt de placenta in een vergiet en dit vergiet in een bak. Na 24 uur uitlekken was je hem met warm water tot het water helder is en er geen klonters meer af komen. Dan dep je hem droog en wrijf je de placenta volledig in met zout (wij gebruikten het dode zeezout dat ook in bad werd gedaan voor de bevalling) en eventueel ook kruiden (wij kozen rozemarijn). Het zout gaat de placenta uitdrogen, pekelen, en de kruiden houden een eventuele geur weg. Het gaat dus niet beginnen rotten zoals veel mensen denken! Dit insmeren herhaal je elke 12 uur tot de navelstreng loslaat (of tot je besluit alsnog te knippen).

FB_IMG_1502664206442

Waarom zou je kiezen voor een lotusbevalling?

Het vertraagd of niet doorknippen van de navelstreng zorgt ervoor dat al het bloed dat in de placenta zit nog bij je kindje kan komen. Dit kan tot 30% van het totaal zijn! Ook bij het laten uitkloppen van de navelstreng voor de geboorte van de placenta kan dit al allemaal tot bij je kindje geraken. Let op, als je hiervoor kiest kan je geen navelstrengbloed meer doneren.
Wat ik vaak hoor als tegenargument de laatste tijd is dat je kindje veel sneller een infectie kan oplopen met een lotusbevalling. Ik vertel je het omgekeerde. De navelstreng blijft ongeschonden bij een lotus, er is dus geen opening (die er wel is na knippen) waar een infectie door naar binnen kan.
Ook een groot voordeel is dat hoe langer de navelstreng blijft, hoe sneller deze uitdroogt en dus zal afvallen. Bij een lotusbevalling gemiddeld 3-4 dagen terwijl dit bij knippen een dikke week tot 10 dagen of zelfs langer kan zijn. Uiteraard zijn ook hier uitzonderingen.

FB_IMG_1502664212888

Daar tegenover, waarom zou je het niet doen?

Je moet uiteraard voor de placenta zorgen. Hem regelmatig opnieuw insmeren en dus hanteren. Dat ziet niet iedereen zitten natuurlijk. Je moet hier als koppel echt samen achter staan. Dat anderen je kindje die eerste dagen niet willen/durven pakken zag ik dan weer als een heel grote plus, net als de “gedwongen” bedrust. Je kan je kindje moeilijk verplaatsen die eerste dagen, maar als kraamvrouw heb je deze ook echt nodig om te herstellen. Win-win.

FB_IMG_1502664219165

En achteraf, wat gebeurd er dan met de placenta?

Je kan na een lotusbevalling de placenta niet meer capsulleren, opeten of begraven (veel te zout, de grond wordt dan onvruchtbaar). Hij bewaart wel heel erg goed, hij zal niet bevriezen omdat hij gepekeld is! Maar weggooien zal voor de meesten die voor een lotusbevalling kiezen ook geen optie zijn. Wat er wel mee te doen ben ik zelf nog niet uit. Hier zit hij dan ook nog in de vriezer, vers en niet stinkend, wachtend tot ik het weet.

FB_IMG_1502664229514

Waarom kozen wij voor een lotusbevalling en wat was onze ervaring?

Zowel alle voordelen die hierboven zijn genoemd als spirituele redenen speelden hier mee. Ik geloof erin dat een kindje op deze manier rustiger op de wereld komt en op zijn/haar eigen tempo de placenta wel zal loslaten. We ervaarden ook een enorm rustige baby, die opnieuw geboren leek te worden na het loslaten van de placenta. Noem me gerust zweverig na deze uitspraak, ook de minder zweverige types (zoals mijn man) in de omgeving merkten het verschil duidelijk. De navelstreng liet hier los na 4x 24 uur maar was al helemaal droog na de eerste 24 uur! De placenta bewaarden we gewikkeld in hydrofielen in een grote bamboe schaal. (Van bij IKEA.) We hebben optimaal van ons kleinte kunnen genieten die eerste dagen, veel huidcontact kunnen hebben (we besloten haar pas na het loslaten van de navelstreng aan te kleden, al kan dit natuurlijk al eerder) en niemand die vroeg om haar te pakken zodat zij ook aan de grote wereld kon wennen. Ik vond het een heerlijke, mooie tijd en zou meteen dezelfde keuze maken!

Wat vind jij van een lotusbevalling? Zou je er zelf voor kiezen? Of heb je er vragen over?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik –> hier <– om er naartoe te gaan.

4 gedachtes over “Een lotusbevalling | Mama met Sokjes van Geitenwol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s