Borstvoeding aan een peuter | Mama met Sokjes van Geitenwol

Heey, hier zijn we weer met een stukje tekst op zondagochtend (of wanneer je dit ook leest).

Zoals ik eerder al zei (hier bijvoorbeeld) zou ik nog eens wat vertellen over de opmerkingen die er vaak komen als mensen horen dat ik nog borstvoeding geef aan mijn peuter. Als je mijn antwoorden op deze commentaren wil horen, lees snel verder!

Ik heb er geen probleem mee om te vertellen dat ik borstvoeding geef. Aan twee kinderen tegelijk nog wel. Ik ben er zelfs trots op. Maar sommige mensen luisteren niet naar mijn verhaal en vormen toch hun eigen mening. Dan komen er vragen of opmerkingen, die eigenlijk dienen als verpakking voor commentaar. Dit gebeurd in mijn omgeving maar ook van wildvreemden. Want natuurlijk is het prima om je – ongevraagde – mening te geven aan iemand die je totaal niet kent. Dat stel ik ten zeerste op prijs. Niet dus. En zeker niet op die manier. Wat niet wegneemt dat ik altijd open sta voor een respectvol gesprek. Ook met mensen die ik (nog) niet ken. Ik bijt alleen mensen die geen respect hebben voor anderen niet

1. Een peuter heeft toch geen borstvoeding meer nodig?

Jawel. De WHO raadt aan om tot minstens 2 jaar borstvoeding te geven aan je kind. Minstens. Dus langer is ook nog prima. De natuurlijke speenleeftijd van een kind ligt tussen 2 en 7 jaar. Met meer kindjes die dichter bij 2 jaar uit zichzelf stoppen en minder die naar de 7 jaar toe gaan natuurlijk. Dit gaat dus over wanneer je kindje zelf aangeeft niet meer te willen.

2. Hoe lang ga je nog voeden?

Zolang mijn kinderen en ik er nog van genieten of tekenen vertonen dat ze het nog nodig nodig hebben zal ik nog blijven voeden. Al zitten we nog maar “net” aan 2 jaar, dus kunnen we nog wel een hele tijd door. Voorlopig nog geen haast om af te bouwen.

i3. Hij gaat nooit meer zonder de borst kunnen!

Natuurlijk wel. Dat heeft hij tijdens mijn zwangerschap bewezen. Hij dronk toen bijlange niet zo vaak. Toen zaten er soms zelfs een dag of 2 tussen! En dat zal vanzelf ook wel weer minderen. Daar maak ik me echt geen zorgen om. En tot die tijd gaan we gewoon verder.

4. Nu is het wel tijd om te stoppen he.

Nee. Dat is het niet. En al was het dat wel, dan nog was jij niet de persoon die mij daarop zou moeten wijzen. Als jij er last van hebt moet je deze kant niet uit kijken. (Ik voed Pieter niet eens zo vaak in het openbaar. Hij is op een leeftijd gekomen dat hij niet afhankelijk is van de melk en gerust kan wachten tot we thuis zijn. Dat begrijpt hij ook. Enkel bij ziekte of niets anders in de buurt maak ik hier een uitzondering op.)

Zo, dit was een samenvatting van enkele van de meest voorkomende commentaren die ik te horen krijg. Zoals jullie zien gaan wij gewoon lekker door. En ik moet zeggen, het heeft wel iets hoor, zo een voet in je gezicht, haha!

Wat is jullie mening over borstvoeding geven aan een peuter?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

2 gedachtes over “Borstvoeding aan een peuter | Mama met Sokjes van Geitenwol

 1. Linda zegt:

  Lekker doen waar jij en je kids zich goed bij voelen!
  Ik heb dochter bv gegeven tot een week na haar 3e verjaardag. 3 jaar vond ik een mooie leeftijd om te stoppen (dronk ook laatste 9 maanden alleen voor het slapen).
  Ook was ik toen net zwanger en begon het behoorlijk pijnlijk te worden.
  Ze had er in het begin wel wat moeite mee dat het niet meer mocht, maar dat was al snel over. Ze vind zichzelf nu een hele grote meid (tegelijk ook zindelijk geworden), maar als de baby er straks is wil ze wel weer bv in een beker 😂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s