Waarom ik geen bh meer draag? | Mama met Sokjes van Geitenwol

Wie mij al wat langer kent weet dat ik nu een dik jaar geen bh meer draag. Om verschillende redenen, zoals praktische en financiële voordelen. Maar hoe zit dat nu allemaal precies? Een redelijk persoonlijk onderwerp, maar ik zou mij niet zijn als ik het uit de weg ging.

Moest je na het lezen van deze blog vragen of opmerkingen hebben, laat ze gerust achter zodat ik ze kan beantwoorden.

20180324_153839

Om te beginnen moet in vertellen dat ik sinds ik 13 was een bh “moest” dragen. Ik liep toen al rond met een grote C cup, die ook al snel naar D zou groeien. Op de middelbare school is her sowieso al niet moeilijk om gepest te worden, maar grote borsten waren een makkelijk doelwit. Een bh dus. Op dat moment volstond een tripje naar Miss Etam of Hunkemöller om een paar leuke exemplaren te scoren. Helaas bleef dat niet duren.

Al snel kreeg ik last van mijn nek, schouders en rug. Te zware borsten en te weinig steun van de bh. Naar een speciaalzaak dan maar. Waar de prijzen meteen ook een pak hoger lagen. Alles opgemeten en wat bleek? Cup E was daar. Ik kreeg een mooie, stevige bh aangemeten die zou moeten zorgen dat het gewicht beter verdeeld werd en waardoor de klachten zouden moeten afnemen. Wel, dat was niet zo kan ik je alvast vertellen. Ondertussen is cup F trouwens bereikt.

20180221_152048

Nu je mijn achtergrond kent springen we een dikke 10 jaar verder in de tijd. Tijdens mijn tweede zwangerschap stoorde die bh me zo ontzettend dat ik hem zodra ik thuis kwam uit deed. Naar het einde van mijn zwangerschap durfde in zelfs steeds vaker de deur uit zonder, goed verstopt onder kleding natuurlijk. Zodat maar zeker niemand het zou merken. Alleen was het weer nogal warm voor wat we hier in België gewoon zijn en kon ik het niet meer aan me te verstoppen onder dikke kleding om het geen bh dragen te verbergen. Op dat moment begon het me op te vallen dat het in mijn zwangerschaps- en borstvoedingskleding eigenlijk weinig zichtbaar was. Ok, als je het weet of erop focust zie je het. Maar ik voelde me meteen een stuk beter! Sinds dat moment kijk ik alleen nog naar welk shirt ik aantrek en hoppa!

Voordelen

Wat zijn nu echt merkbare voordelen aan geen bh dragen?

 • Goedkoper: Ik heb nog enkele bh’s in de kast liggen voor het geval dat, maar hoef geen dure krengen meer te kopen.
 • Bevrijding: Ik voel me zoveel vrijer zonder bh aan. Geen knellend gevoel (had ik ook – mentaal deels – bij de passende maat hoor) of bandjes in je schouders.
 • Pijnvrij: Weet je nog die nek-, schouders- en rugpijn? Helemaal geen last meer van. Mijn spieren hebben zich aangepast aan het dragen van mijn borsten, zoals het eeuwenlang al zo was bij vrouwen. Ze zijn als het ware getraind hiervoor en hebben er nu geen enkel probleem meer mee.
 • Borstvoeding: Ik maak het even plastisch: je floept er gewoon borst uit en je kindje kan drinken. Niks prullen met klepjes of haakjes, die dan ook wel eens open springen als je gewoon rondloopt en dan weer vervelende momenten geven.
 • Snelheid: Toegegeven. De luiaard in mezelf vindt het heel fijn om een kledingstuk minder aan te trekken in de ochtend.

Nadelen kan ik niet meteen opnoemen. Ok je hebt wel eens zichtbare tepels als het koud is. Maar we hebben allemaal tepels he (ja, ook jullie, mannen!). Dus niets wat nog nooit iemand gezien heeft. En ja, soms valt het op dat je geen bh draagt, maar ik vind dat niet negatief. Het valt ook soms op dat iemand geen sokken aan heeft, en dat is wel maatschappelijk geaccepteerd.

20180325_113144

Draag ik dan helemaal nooit meer een bh hoor ik je vragen? Jawel hoor. Naar het werk bijvoorbeeld. Ik werk in een woonzorgcentrum, waarbij ik toch net wil overkomen bij de bewoners. Dat is een heel andere generatie, met andere denkwijzen en ik wil geen ongemakkelijke situaties veroorzaken.

Ook als ik ga sporten draag ik een bh. Na 2 zwangerschappen en borstvoeding die ik nog steeds geef loop ik anders het risico mezelf een blauw oog te slaan met die uit-vorm-geraakte dingen!

Ik wil als afsluiter graag nog een fabeltje ontkrachten. Het niet dragen van een bh zorgt er níet voor dat je hangborsten krijgt. In tegendeel, zo zou een bh je borsten net verslappen. (Ik neem aan dat dat te maken heeft met de spieren waar ik het bij mijn voordelen over had.)

Ga jij wel eens bhloos de deur uit?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

9 gedachtes over “Waarom ik geen bh meer draag? | Mama met Sokjes van Geitenwol

 1. Loena zegt:

  Leuk dit eens te lezen. Thuis of in mijn vrije tijd zit ik vaak bh-loos, of met een bralette (die eigenlijk vooral mooi zijn en de tepels verdoezelen). Nu zit ik sinds recentelijk met een E-cup, en inderdaad die nek- en rugklachten, ik zit er steeds vaker mee. Nu een persoonlijke vraag voor jou, en als je niet wilt antwoorden begrijp ik dat ook. Maar denk jij er ooit aan om ze te verkleinen? Zelf wil ik graag een gesprek met de chirurg, aangezien ik denk dat je moet wachten tot de kinderwens vervuld is. Hoe denk jij hierover?

  Geliked door 1 persoon

   • Loena zegt:

    Mijn kinderwens is ook nog niet compleet, daarom dat ik ook nog even wacht. Al is een vrijblijvend gesprek met de arts wel gepland. Het grote probleem lijkt mij dat je ‘went’ aan de rugpijn. Dat is wat ik merk. Maar mijn grootmoeder is ook ‘gezegend’ met een behoorlijke boezem en naarmate de leeftijd stijgt krijg je meer en meer last.

    Verder was het maar een vrijblijvende vraag hoor, niks aanvallends 🙂

    Geliked door 1 persoon

 2. Linda zegt:

  Het ligt er een beetje aan waar ik naartoe ga en welke kleding ik aan heb. Voordat mijn dochter geboren werd droeg ok heel vaak geen bh’s, na de bevalling ben ik ze wel gaan dragen vanwege de borstvoeding (lekken). Ook waren ze toen 3 cupmaten gegroeid. Inmiddels geen borstvoeding meer en zwanger, dus ik laat de bh weer steeds vaker uit. Veel fijner en inderdaad veel minder nek/schouderklachten. Sowieso verdraag ik al geen beugels (fybro/tietze)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s