DIY: Een zalf die overal goed voor is | Mama met Sokjes van Geitenwol

Ken je van die (muggen)beten die over het hele lichaam opduiken als het lente wordt? En nog erger, die kleine wondjes die je overal opeens lijkt te hebben, al dan niet als resultaat van het krabben aan die beten? Dan heb ik het nog niet over de kapotte peuterknieën, luieruitslag, papercuts en andere vervelende kleinigheden. Daar hebben we hier in elk geval enorm veel last van. En daar wilde ik graag wat aan doen.

Dus ik ging op zoek naar een remedie en kwam een leuk receptje tegen. Een zalfje dat hydraterend, anti-microbiëel en heel erg zacht is. En niet onbelangrijk, het leek ernaar dat deze leek er mee aan de slag kon! Ja dat leek het, dat lees je goed. De exacte hoeveelheden heb ik – door een domme meetfout van mezelf – niet gevolgd, maar ik ben blij met wat ik ervan gemaakt heb. Nu is het echt mijn eigen versie. Kijk snel verder voor meer uitleg en foto’s!


De ingrediënten:
* Bijenwas (40gr)
* Kokosolie (virgin, koudgeperste, niet ontgeurde) (40 gr)
* Olijfolie (50 ml)
* Lavendelolie (10 druppels)
* Citroenolie (8 druppels)
* Tea tree olie (5 druppels)
* Vloeibare vitamine E (7 druppels) (optioneel)
* Een klein pannetje
* Een glazen maatbeker
* Een keukenweegschaal

Natuurlijk is er ook een reden dat deze 3 oliën in het zalfje gestopt. Lavendel is een goed middeltje voor allergieën, acne, blauwe plekken, brandwonden, uitslag, insectenbeten, zonnebrand en nog veel meer. Het is een een genezende olie voor de huid, het is anti-microbiëel met speciale eigenschappen die helpen bij het weefsel herstel. Etherische olie van citroen stopt het bloeden bij kleine wondjes en reinigt en desinfecteerd. En als laatste Tea Tree, wat helpt bij bacteriën, schimmels en virussen. Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt en beperkt de celschade die de zon aanricht. En daar bovenop werkt het ook als bewaarmiddel. De gecombineerde werking van deze oliën zorgt dus dat het een onmisbaar onderdeel wordt van elke EHBO uitzet!


Hoe ga je te werk?
Verwarm het vet, de was en de olie samen “au bain marie” in de glazen maatbeker. (Je vult het pannetje met water, zet daarin de maatbeker met ingrediënten zonder dat er water bij komt en laat het zo samen smelten.) Als alles gesmolten is (de bijenwas doet er het langste over) haal je de maatbeker uit het water. Voeg nu de essentiële oliën – en eventueel de vitamine E – toe aan het mengsel. Roer het nog een keer goed door. En kijk, je zalfje is al klaar! Ik heb gekozen voor het bewaren in kleine potjes. Let op met dunne plastiek potjes en hete olie, dat smelt (oh de herkenning). Maar na 1 accidentje en een gelukte poging bedacht ik me dat ik nog glazen potjes van een ander product had staan. Daar heb ik de rest van mijn zalf in gegoten. Na het hard worden van de zalf bewaar ik ze nu in de koelkast.


Het resultaat?
Met deze hoeveelheid bijenwas krijg je een redelijk stevige zalf. Je hebt echt je lichaamswarmte nodig om hem wat te smelten alvorens je hem op je lichaam kan aanbrengen. (Of enkele seconden in de microgolf, dat is ook een optie.) Zowel mijn man, mijn kindjes als ik gebruiken hem nu ongeveer 2 weken op allerlei wondjes en vervelende plekjes en zijn er erg tevreden over! De zalf laat niet echt een vettige laag achter en ruikt heel aangenaam door de oliën (de geur van olijfolie is volledig verdwenen!). Ik raad het dan ook heel erg aan om er zelf mee aan de slag te gaan. Wil je een vloeibaardere zalf, kan je natuurlijk ook de bijenwas halveren. Oh en ook niet onbelangrijk, na het maken is deze zalf ongeveer 6 maanden houdbaar in de koelkast! En een kleine nota: na het gebruik van citroen op de huid blijf je best 12u uit de zon met dat stuk. Onder kleding kan het prima gebruikt worden in de zon natuurlijk.

Succes!

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s