5x water besparen | Mama met Sokjes van Geitenwol

Met de aanhoudende droogte is het algemeen geweten dat we niet zo verkwistend met water mogen omgaan. Veel plaatsen hebben een sproeiverbod en de eerste tekorten worden gemeld. Er moet toch iets zijn wat wij allemaal kunnen doen om minder water te verbruiken, al is het maar een klein beetje? Ik lijst 5 dingen op waarmee wij thuis water besparen.

1. Badwater in het toilet
Het badwater van de kindjes wordt aan de kant gezet in emmers om het toilet door te spoelen. Met 1 babybadje kunnen we 4-5x spoelen. Als je weet dat het toilet doorspoelen zo’n 10 liter water verbruikt niet meteen een slecht idee, toch? Met 2 na elkaar gaan plassen en dan pas spoelen is ook nog een goed idee om een spoelbeurt te besparen natuurlijk.

2. Plantjes uit de droogkast
Onze droogkast heeft een waterreservoir dat we regelmatig moeten leegmaken (hij leidt niet af naar buiten). Dit water is perfect te gebruiken om plantjes water te geven. Drinken zou ik dan weer afraden.

3. Hand(af)was
Laat de afwasmachine even voor wat hij is en doe de vaat met de hand. Het verschil is een kleine wastafel of -kom in plaats van 8 liter! Als je echter je vaat in kleine beetjes zou doen gaat dit – zoals ik een paar keer op gewezen werd – inderdaad meer water verbruiken en kan je misschien beter wachten tot de vaatwasser vol is. Ook kleine wasjes kan je overwegen met de hand te doen. Natuurlijk niet de gewone kleding of luiers, dat is al te veel werk (en het is al warm genoeg). Wist je dat een wasmachine die maar 1/3 vol zit al 17 liter verbruikt?

4. Lekker plonsen
Het is heel aanlokkelijk om een lekker groot zwembad in de tuin te zetten, voor de kindjes – en jezelf – om af te koelen. Deze badjes zijn echter erg groot, vragen veel water en moeten regelmatig geleegd en weer gevuld worden, wat dus nog meer water betekend. Kindjes kunnen ook heerlijk plonsen in een klein badje of zelfs een oude wasmand (wel een zonder gaatjes dan). En een voetenbadje voor jezelf koelt enorm af. Het extra voordeel? Dit water is weer te hergebruiken in tip 1.

5. Minder poetsen
Dweilen, ramen lappen en dat soort poetswerk verbruikt ook weer water. Met borstelen, swifferen en stofzuigen is de vloer ook weer redelijk schoon en die ramen kunnen wel even wachten op een wasbeurt. Hiermee sla je zelfs 2 vliegen in 1 klap. Minder waterverbruik én minder werk. Wel zo aangenaam in dit weer.

Wat is jou ultieme waterbesparingstip?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

Een gedachte over “5x water besparen | Mama met Sokjes van Geitenwol

  1. Janne zegt:

    Mijn zus en haar man vangen het koude water van de douche op in een emmer (het water dat je laat weglopen terwijl je wacht tot het water warm is). Dit gebruiken ze nadien om het toilet door te spoelen. Hiermee besparen ze heel wat wat en kan je zelf inschatten hoeveel water je nodig hebt om bijvoorbeeld een plasje weg te spoelen ipv een hele tank.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s