Column: Een baby nemen | Mama met Sokjes van Geitenwol

“Binnenkort nemen we (nog) een baby.” Ik weet nooit goed hoe ik op deze uitspraak moet reageren. Een baby nemen. Het lijkt een vanzelfsprekende beslissing, net zoals je een douche neemt of een koekje neemt lijkt het wel. Maar zo eenvoudig is het helaas niet voor veel mensen. Sterker nog, veel mensen die zo enorm smachten naar een kindje zullen er nooit (helemaal) zelf eentje kunnen krijgen. Dat kan liggen aan de onvruchtbaarheid van een van de partners, waar de medische wereld gelukkig al veel bij kan helpen. (En zelfs dan lukt het nog niet onmiddellijk of zelfs niet altijd.) Een andere reden kan zijn dat de twee partners van hetzelfde geslacht zijn. Ook dan kan de medische wereld soms helpen. Maar vaker wel dan niet lopen er pogingen mis. Een mogelijkheid is dan nog adoptie. Jaren en jaren voorbereiden en op een wachtlijst staan. Ongelofelijk hoge bedragen betalen (ook voor een kindje dat geholpen word door de wetenschap trouwens) waar je niets van terug ziet (wat bij sommige behandelingen soms wel – al dan niet gedeeltelijk- het geval is). Gelukkig zijn al die oplossingen er wel. Maar eenvoudig is het niet. En zeker niet even eenvoudig als een douche of een koekje nemen. Een baby neem je niet. Die word je heel erg gegund. En als het zo mag zijn koester je elk moment.

5 gedachtes over “Column: Een baby nemen | Mama met Sokjes van Geitenwol

 1. Nicole Orriëns zegt:

  Ik ben er ook nooit zo’n voorstander van om het zo te formuleren. Je moet maar hopen dat het je gegund is om een kind te kunnen krijgen vind ik altijd. Nemen klinkt zo kort door de bocht. Maar goed, mensen bedoelen er niets vervelends mee denk ik.

  Like

 2. Deelmoeder zegt:

  Toch vind ik dat het stichten van een gezin een heel bewuste keuze moet zijn dus in die zin vind ik het juist goed te horen dat mensen er mee bezig zijn en daarin dus een duidelijk ‘besluit’ hebben genomen. Als je erop los wipt en dan gaat roepen ‘het is ons overkomen of het is ons gegunt’, vind ik dat eigenlijk kwalijker dan mensen die er wél bewust voor kiezen en dan uitspreken ‘kinderen te nemen’.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karin zegt:

  Zelf ik vier jaar moeten wachten op mijn kleine man door de endometriose. Het is belangrijk om in jezelf te blijven geloven, sterk en positief te zijn en vooral dankbaar zijn voor wat je al hebt ♥️

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s