Ergonomisch dragen met het gezicht naar voren? | Mama met Sokjes van Geitenwol

Vorige week zag ik overal hetzelfde bericht voorbij komen. In september komt Tula met een nieuw model van drager: De Tula Explore. Met deze drager is het mogelijk om je kindje met het gezichtje naar voren te dragen terwijl de beentjes alsnog in de m-houding gepositioneerd zijn. Ik kon niet anders dan me hier even over inlezen en reageren.

Tula is recent gefusioneerd/overgenomen door Ergobaby, een bedrijf wat al eerder draagzakken maakte waarbij het mogelijk is om met het gezicht naar voren te dragen. Bij deze draagzakken wordt geadviseerd om slechts tijdelijk te gebruiken met het gezicht naar voren, maar toch dragen veel ouders hun kinderen lange afstanden op deze manier. Uit hun samenwerking is dit nieuwe model dus ontstaan.

Ik ben zelf – en velen, al dan niet professioneel met dragen bezig, met mij – absoluut geen voorstander van deze nieuwe draagzak en het “face forward” dragen in het algemeen. Waarom niet zeg je? Hier lijst ik een aantal redenen op.

  • De wervelkolom wordt gedwongen om een andere vorm aan te nemen. Van nature uit is het rugje van eeb baby bol, maar als hij met z’n rug tegen je aan zit, wordt dit recht geduwd.
  • Er wordt gezegd dat deze drager ook met het gezicht naar voren een goede m-houding mogelijk maakt. Op de foto van Tula zelf zie al dat dit niet helemaal klopt, maar ik geef hier nog even de voorwaarden: licht gebolde rug (zie vorig puntje!), knieën hoger dan de billen en het bekken gekanteld (wat, alweer door het vorige puntje, niet mogelijk is).
  • Het hoofdje ontspannen, afsluiten van prikkels en even (of lang) ern dutje doen is niet mogelijk. Het is enorm vermoeiend, vooral voor een kleine baby, om continute worden blootgesteld aan de buitenwereld. Dragen is hier zo een fijn hulpmiddel bij, tenminste als het buik tegen buik of (baby)buik tegen (verzorger)rug gebeurd.
  • Samenhangend met het vorige puntje, kan je kindje geen contact met jou maken, jou emoties en reacties niet zien. Net deze dingen zijn enorm belangrijk, in hun proces van leren omgaan met hun emoties en bepaalde situaties. En als ouder kan je hun reactie ook niet zien natuurlijk.

In Europa is het gelukkig al goed verspreid dat “face forward” dragen eigenlijk niet zo goed is – al worden er helaas nog veel dragers verkocht die dit mogelijk maken – maar in Amerika is dit blijkbaar erg populair. Aangezien Tula en Ergobaby natuurlijk hun geld verdienen met dit soort producten spelen ze hier gretig op in, zo werken commerciële bedrijven nu eenmaal.

Zelf hebben we enkele producten van Tula: Tula Baby Carrier en Tula Toddler Carrier. Hele fijne dragers, voor mij en mijn man persoonlijk. Helaas zal het vanaf nu hierbij blijven, aangezien ik me er niet goed bij voel om een bedrijf dat producten maakt waar ik niet achter kan staan financieel te steunen.

Hopelijk heb ik ook jou nu kunnen informeren over waarom je kindje dragen met het gezicht naar voren eigenlijk niet zo een goed idee is. Eventuele vragen wil ik graag beantwoorden, maar ik ben geen professional. Een draagconsulent kan je vast en zeker verder helpen!

Draag jij je kindje wel eens?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s