Wereld borstvoeding week 2018 | Mama met Sokjes van Geitenwol

Hoera! Het is weer “wereld borstvoeding week”! Een heel bijzondere weel voor mij, want zoals jullie wellicht weten is borstvoeding iets heel belangrijk voor mij en mijn kindjes.

Ondertussen kan ik heel trots zeggen dat we 32 maanden borstvoeding aantikken, waarvan 13 maanden tandem (aan twee kindjes wil dat zeggen). Dat is iets meer als 2,5 jaar dus! Ondertussen drinkt Pieter niet meer enorm vaak en slaat hij weleens een dag – of soms zelfs twee – over, en is ook Lena van 37459 keer geminderd naar zo’n 5 à 6 per dag (ze eet zich wel 3x in de rondte met vaste voeding haha).

De officiele aankondiging van de wereld borstvoedig week op de website:

In a world filled with inequality, crises and poverty, breastfeeding is the foundation of lifelong good health for babies and mothers. We are excited to announce the slogan of World Breastfeeding Week (WBW) 2018:

BREASTFEEDING: Foundation of Life

Oftewel: In een wereld vol ongelijkheid, crisis en armoede is borstvoeding de fundering voor een leven vol gezondheid voor zowel baby’s als moeders. De slogan is dan ook: Borstvoeding: fundering van het leven.

Op het logo zie je twee volwassenen en een zuigeling. De betekenis hierachter is het benadrukken van het belang om een goede achterban te hebben die je steunt. Het duid op hoe belangrijk het is om samen te werken en borstvoeding te steunen en promoten. De takken en blaadjes geven symbolisch groei en ontwikkeling weer. De lijn die vanuit het drietal ontstaat en ontspruit in de blaadjes laat de link zien tussen enerzijds borstvoeding en anderzijds eten, voedingswaarde, zekerheid en armoedebestrijding. Dit allemaal samen is een mooie weerspiegeling van de slogan van dit jaar.

Alleen maar goed dat er een hele week wordt besteed aan het in het zonnetje zetten van borstvoeding. Het is en blijft de meest natuurlijke manier om je kindje te voeden. En de natuur zou hier nooit een – algemene – fout in maken aangezien dat het einde van een soort (de mens) zou betekenen. (Disclaimer: uitzonderingen daar gelaten.) Is het niet mooi om te zien wat ons lichaam allemaal kan doen?

Borstvoeding is zo mooi en zo normaal. De WHO raadt aan om minstens 2 jaar te voeden, waarvan de eerste 6 maanden exclusief (zonder andere voeding dus). Minstens 2 jaar betekend dus liefst meer nog. En dat is ook heel normaal. De natuurlijke speenleeftijd heb ik al eerder aangehaald. Die ligt tussen 2,5 en 7 jaar. Dus elk moment daartussen is perfect normaal om te stoppen, zolang je kind het zelf aangeeft. (Al is voeden op verzoek ook op verzoek van de mama en als het voor jezelf niet goed meer voelt is afbouwen echt niet erg.)

Maar we vinden het tegenwoord raar om te zien. Op in het openbaar voeden rust zo een enorm taboe. Mama’s krijgen vervelende opmerkingen of vuile blikken. Ze worden soms zelfs uitgescholden en zelfs met ongelofelijke regelmaat – al dan niet vriendelijk – verzocht om een terras of horecazaak te verlaten. Schandalig. Aan al deze mama’s, een heel dikke pluim dat je toch openbaar voedde en laat het je alsjeblieft niet tegenhouden om een volgende keer opnieuw openbaar te voeden.

De foto’s in dit artikel zijn reeds eerder verschenen op mijn blog, aangezien ik op het moment van de dag (nacht) dat ik dit schrijf geen kindjes in de buurt heb om nu nieuwe foto’s van te nemen. Maar die verschijnen zeker en vast nog op mijn Facebookpagina en Instagram! Het gaat erom om te laten zien dat het alleen maar “gewoon” is, om het beeld van borstvoeding te normaliseren. Doe je mee? Dat kan met de hashtags #WBW2018 en #WorldBreastfeedingWeek2018. Ikzelf gebruik graag nog een paar andere, waaronder #Brelfie (borstvoedings selfie), #NormalizeBreastfeeding, #BreastfeedWithoutFear en #Melfie (melk – of milk – selfie).

Geef/gaf jij borstvoeding?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

3 gedachtes over “Wereld borstvoeding week 2018 | Mama met Sokjes van Geitenwol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s