5x omgaan met prikkels | Mama met Sokjes van Geitenwol

Prikkels zijn alles wat kindjes kunnen waarnemen. Ook waar je niet zo snel aan denkt zoals zicht (licht en donker door naar binnen en buiten gaan), geluid (geritsel van de bomen, piepen van de deur, koffiezetapparaat), geur (parfum, uitlaatgassen, andere mensen, bloemen), temperatuur (in huis, in de auto, buiten) en smaak. Maar ook jouw ademhaling, stemming, manier van praten en alles wat in je kindjes lijfje gebeurt zijn prikkels. Drukke dagjes uit zorgen voor veel meer prikkels dan normaal, waardoor kindjes wel eens van slag raken. Die prikkels moeten verwerkt worden, en elk kindje heeft daar z’n eigen manier voor. Het ene kindje kan ook meer prikkels verdragen dan het andere. Te veel prikkels zorgen ervoor dat het kindje “overprikkeld” geraakt. Hoe jonger het kindje, hoe sneller hij overprikkeld zal geraken. En jongere kindjes hebben het vaak lastiger om zelf prikkels te verwerken. Hier zijn 5 tips om daarmee om te gaan. (Disclaimer: niet elke tip zal voor elk kindje werken, dat is een kwestie van uitproberen.)

1. Borstvoeding
Als je nog borstvoeding geeft, is dit de ideale manier om je kindje te helpen met het verwerken van prikkels. Rustig en geborgen bij mama, slokjes mamamelk drinken of gewoon tutteren. Die ene plek die zo vertrouwd is dat ontspannen en verwerken veel makkelijker wordt.

2. Strikmutsje
Zelf hebben we wol-zijn strikmutsjes voor beide kindjes. Vanaf de eerste weken tot zelfs nu dragen ze deze, als een soort barrière voor de prikkels van buitenaf. Ik merk persoonlijk dat sinds Pieter meer haar heeft, hij het mutsje niet meer echt nodig heeft. Lena wordt meteen rustiger in een drukke situatie.

3. Draagdoek
Vooral bij buikdragen zorgt een draagdoek (of draagzak) voor een mooi rustplekje dichtbij mama of papa. Een kindje kan rondkijken en alles ontdekken – zonder naar knieën te moeten kijken zoals in een buggy – maar kan zich ook terugtrekken door lekker tegen de verzorger aan te gaan liggen. Bij rugdragen kan dit natuurlijk ook, al is het knuffelgehalte iets minder. Wel handig voor grotere kindjes!

4. Rust
Na een drukke dag is het verstandig om een dagje rust in te lassen. Even nergens heen, enkel het reilen en zeilen van thuis, de bekende omgeving. En goed de tijd nemen om samen tot rust te komen, met knuffelmomentjes of samen boekjes lezen bijvoorbeeld.

5. Water
Een bad met lavendelolie of rozemarijn werkt ontspannend voor iedereen. Je kan voor je baby een badje klaarmaken of samen gezellig in het grote bad. Meteen weer extra knuffeltijd. Hieraan kan je ook een massage met rustgevende olie koppelen. Met water spelen helpt om de gedachten wat af te leiden en zinnen te verzetten (dit is iets wat kan helpen voor wat oudere kindjes, niet meteen voor kleine baby’s).

Heb jij nog een prikkelverwerkingstip?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s