Mama en het milieu #1 Hannah | Mama met Sokjes van Geitenwol

We weten allemaal dat het milieu een steuntje in de rug kan gebruiken. De klimaatmarsen vliegen ons om de oren, iedereen kent op zijn minst wel iemand die meegelopen heeft. Maar uiteraard moet niet alleen de regering er wat aan doen, ook wij gewone mensen kunnen met kleine dingen al heel ver komen.

Zoals jullie weten ben ik erg nieuwsgierig en wil ik graag van anderen weten of ze over dezelfde dingen als ik nadenken. Ik vroeg aan mama Hannah welke keuzes zij maakt omtrent het milieu.

* Allereerst is het natuurlijk fijn als we wat meer over je weten: Ik ben hannah, 26jaar en mijn zoontje, Juul, is bijna 2jaar. Ik ben chronisch ziek dus een thuismama. Ik ben vorig jaar weduwe geworden en ik en m’n man beslisten voor ik zwanger was al dat we natuurlijk ouderschap gingen doen, we waren altijd al begaan met het milieu.

* Gebruik je herbruikbare producten? Welke zijn dit en waarom gebruik je ze? Wij gebruiken wasbare luiers, billendoekjes, ik inlegkruisjes, make-updoekjes en zoogcompressen.
Ook bewaar ik restjes in afsluitbare doosjes ipv in kommetjes met folie. En heef ik overgebleven restjes aan de kippen ipv in de vuilbak. Ook hebben we een composthoop die dan op zijn beurt onze bloemen en groentjes voedt.

* Bij het kopen van kleding of spullen, ga je soms tweedehands op zoek of moet alles nieuw zijn? 90% van zo wel m”n zoontje zijn kleren als die van mij zijn 2de hands , ook het speelgoed koop ik vooral 2de hands.

* Let je op welke omstandigheden dingen gemaakt worden voor je ze (nieuw) koopt? Ja vaak wel, maar ook op prijs, aangezien ik alleenstaande weduwe ben is er niet zo een groot budget. Daarom dat ik ook vooral 2de hands koop, en nog liever ecospullen 2de hands.

* Vind je het belangrijk om te weten wat er in de verzorgingsproducten die je gebruikt zit? Waar let je dan zoal op? Ik gebruik vooral natuurproducten, voor producten zoek ik vooral raad bij mede geitewollensokken mama’s.

* Neem je voor het minste de auto of probeer je zo veel mogelijk het openbaar vervoer, de fiets of de benenwagen te nemen? Ik ben ernstig chronisch ziek, dus stappen of mezelf verplaatsen met de bus lukt niet. Ik kom eigenlijk algemeen heel weinig buiten, ik ga 1 tot 2x per week naar de kine op 10min (met de auto) van m’n deur. Boodschappen doet mijn mama, dus dat is ook goed want ze winkelt dan zowel voor haarzelf als voor ons in 1x.

* Bij het boodschappen doen, let je op de herkomst van voedingsmiddelen? (Bio, lokaal geproduceerd, seizoensproducten, …) Ja ik let bij producten op herkomst , zo wel ik als mijn ouders hebben een moestuin en kippen, dus veel producten vries ik in de zomer in ook.

* Sorteren jullie afval? En in hoeverre sta je hierbij stil wanneer je niet thuis bent? Wij sorteren zo wel thuis als op stap, blikjes neem ik zelfs mee naar huis als ik ze niet appart kan weggooien.

* Ben je je bewust van je stroomverbruik? Gaan de lichten uit als je de kamer verlaat en trek je elke ongebruikte stekker uit? Daar letten we zeker op. Zo hebben bijvoorbeeld al de stopcontactenverdeeldozen ook een uitknop.

* Is het speelgoed bij jullie thuis duurzaam? Vind je dit belangrijk of moet het vooral leuk zijn voor de kindjes? We hebben zo wel duurzaam als 2de hands speelgoed. Mijn mama laat mij 2de hands zelfs iets zoeken voor hem cadeau te doen. Enkel van de schoonfamilie krijgen we nieuwe zaken. Het belangrijkste is dat hij het leuk vind, voor de sier daar staan is ook wat verloren geld en dat zou snel weer verkocht worden… .

Zo! Een hele boterham aan vragen met stuk voor stuk interessante antwoorden. In elk geval wil ik Hannah heel erg bedanken om mijn vragen te beantwoorden.

Weetje: Iets waar ik zelf pas recent bij stilstond, is bijvoorbeeld dat buiten de meest natuurlijke voeding voor een mensenbaby, borstvoeding ook gewoon een pak beter is voor het milieu. Kunstvoeding is goed voor 23 kilo verpakkingsmateriaal per kind. Elke kilo kunstvoeding genereert bovendien 21,8 kilo CO2 en voor productie, koeling en vervoer is per kilo nog eens 4.700 liter water nodig.

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

Baby photo created by onlyyouqj – www.freepik.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s