Mama en het milieu #2 Stefanie | Mama met Sokjes van Geitenwol

We weten allemaal dat het milieu een steuntje in de rug kan gebruiken. De klimaatmarsen vliegen ons om de oren, iedereen kent op zijn minst wel iemand die meegelopen heeft. Maar uiteraard moet niet alleen de regering er wat aan doen, ook wij gewone mensen kunnen met kleine dingen al heel ver komen.

Zoals jullie weten ben ik erg nieuwsgierig en wil ik graag van anderen weten of ze over dezelfde dingen als ik nadenken. Eerder konden jullie al lezen wat mama Hannah deed. Dit keer vroeg ik aan mama Stefanie welke keuzes zij maakt omtrent het milieu.

Stefanie, 29jaar, is mama van Phil (3) en Lena (1.5). Ze geeft les Frans in het 6e middelbaar. Buiten die uren, is ze ‘mama-van-vanalles-een beetje’. Ze doet niet mee aan extremen, hokjesdenken en perfectionisme.

* Gebruik je herbruikbare producten? Welke zijn dit en waarom gebruik je ze? Herbruikbare tassen/bakken voor boodschappen, fruitzakjes, brooddozen en drinkflessen. Ze zijn gewoon handig, en een ideaal alternatief voor plastic. Ik durf de fruitzakjes nog wel eens vergeten, dan ben ik blij dat de winkel hier papieren zakjes heeft voor wat echt niet los mee kan. Lena heeft een tijdje wasbare luiers gedragen, dat vond ik super, maar na twee weken wegwerp op vakantie, weigerde ze om nog te bewegen als we haar wasbaar luierden. Dus dat is iets korter geweest dan voorzien, helaas.

* Bij het kopen van kleding of spullen, ga je soms tweedehands op zoek of moet alles nieuw zijn? Van de kindjes is naar schatting 75% of meer van hun kleding tweedehands, veel van het speelgoed ook. Voor mezelf lukt dat minder goed omdat ‘vormen’ gaan verschillen als je ouder wordt. We hebben ook een deel meubels en veel speelgoed dat tweedehands is.

* Let je op welke omstandigheden dingen gemaakt worden voor je ze (nieuw) koopt? Eerlijk, niet zo enorm… Ik weet vb wel dat JBC veel belang hecht aan ethiek ed, dan is dat mooi meegenomen, maar veel research doe ik er zelf niet naar.

* Vind je het belangrijk om te weten wat er in de verzorgingsproducten die je gebruikt zit? Waar let je dan zoal op? Ik gebruik niet veel producten, wat op zich al milieuvriendelijk is, denk ik. Zeep, shampoo en deo, that’s it. En ook voor de kindjes geen speciale zalfjes etc. Over zonnecrème voor de kindjes informeer ik me bijvoorbeeld wel goed.

* Neem je voor het minste de auto of probeer je zo veel mogelijk het openbaar vervoer, de fiets of de benenwagen te nemen? Hier speelt vooral het praktische een rol, met bijna 35kg kinderen te vervoeren, is de fiets niet altijd makkelijk (fietskar+stoeltje) maar met mijn elektrische lukt dat nog wel. Als weer en tijdsdruk het toelaten probeer ik Phil wel met de fiets van en naar school te brengen. Als we naar Leuven gaan, neem ik ook liefst de bus. Dit is misschien wel eerder omwille van praktische redenen dan ‘groen’. Als ik met de auto ga, probeer ik om zo veel mogelijk zaken in één trip te doen, zodat ik maar één keer moet rijden.

* Bij het boodschappen doen, let je op de herkomst van voedingsmiddelen? (Bio, lokaal geproduceerd, seizoensproducten, …) Appels, peren,… komen bij absolute voorkeur uit België, we eten ook graag witloof,… Onze aardappelen komen van een lokale boer en ook rundsvlees kopen we bij een lokale veehouder. We eten ook bananen en kiwi’s etc. maar gaan geen aardbeien kopen in de winter ofzo, dus we proberen de seizoenen wel wat te respecteren. Verder halen we veel groenten uit onze eigen tuin. Ik koop niet veel bio, de prijs en vaak de vele extra plastic verpakkingen rond verse bioproducten remmen me daar wel in.

* Sorteren jullie afval? En in hoeverre sta je hierbij stil wanneer je niet thuis bent? We sorteren hier heel goed. Op plekken waar er verschillende vuilbakken voorzien zijn, zal ik dat ook steeds doen. Vaak neem ik eten ofzo ook al onverpakt, in een vakjesdoosje ofzo mee, dan hoef je niet zo veel weg te gooien.

* Ben je je bewust van je stroomverbruik? Gaan de lichten uit als je de kamer verlaat en trek je elke ongebruikte stekker uit? Lichten uit, radio uit… Ja zeker. Die stekkers, daar is nog ruimte voor verbetering, een lader in het stopcontact laten zitten, gebeurt hier nog veel te vaak.

* Is het speelgoed bij jullie thuis duurzaam? Vind je dit belangrijk of moet het vooral leuk zijn voor de kindjes? Ze zijn hier helemaal geen fan van houten speelgoed, dat is nu eenmaal een feit. Maar heel veel van ons speelgoed is tweedehands ( zowat 80%, schat ik) dus zo probeer ik dat wat op te vangen. Speelgoed wordt hier nadien ook weer doorgegeven aan jongere nichtjes of via een weggeefhoek. Ik probeer wel voor speelgoed te gaan dat geen prullen zijn die meteen stuk gaan of waar ze snel op uitgekeken kunnen zijn. Boekjes zijn hier ook zo goed als allemaal tweedehands.

* Ben je zelf opgevoed met een bewuste blik op het milieu? Heel basic qua opvoeding, sorteren, recyclen en niet verspillen, maar ook niet meer dan dat.

* Heeft mama worden je kijk op het milieu veranderd? Op welke manier? Ik denk niet dat mama worden een invloed heeft gehad…

* Wat is jou supertip voor andere mama’s? Tweedehands kopen! En de kleertjes en het speelgoed ook zoveel mogelijk doorgeven als je ze zelf niet meer nodig hebt.

Weetje: Wasbare luiers veroorzaken minder afval. Wegwerpluiers zorgen voor 1 ton afval per kind. Wasbare luiers stoten tijdens hun hele levensduur (dit is zowel de productie als de afvalverwerking) 1,5 tot 2,5 x minder CO2 uit dan wegwerpluiers dit ondanks de energie die nodig is om wasbare luiers te wassen. Wasbare luiers gebruiken tot 7 x minder land dan wegwerpluiers (land dat nodig is om de grondstoffen te produceren). Qua waterverbruik scoren wasbare luiers ook beter: bij de productie van wegwerpluiers wordt meer water gebruikt als bij de productie én het wassen van wasbare luiers.

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

Baby photo created by onlyyouqj – www.freepik.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s