Brandende longen | Mama met Sokjes van Geitenwol

Je hebt er ondertussen vast al over gehoord. Het Amazonewoud in Brazilië staat in brand en ze krijgen dit maar niet onder controle. Dit supergrote woud wordt ook wel “de longen van de wereld” genoemd, door zijn enorme omvang. Al jaren is er veel te doen over het massale kapen van bomen daar voor het houden van vee en aanleggen van sojaplantages, maar nog nooit was de situatie zo schrijnend als nu. In dit enorme woud wordt niet alleen een heel groot deel van alle zuurstof op aarde geregeld, er leven ook ontelbare soorten bomen en planten, vogels, vissen en andere diersoorten. En ook vele inheemse stammen wonen diep in het woud. Velen waarschijnlijk zelfs nog niet ontdekt. En dat wordt nu in sneltempo vernietigd.

Ondertussen zijn er dit jaar alleen al 40.000 branden geregistreerd in het Amazonewoud. Velen hiervan aangestoken door boeren om snel de bomen weg te krijgen om akkers aan te kunnen leggen. 40.000, een bizar aantal, nietwaar? Sinds afgelopen mei, een paar maanden nog maar, ging er 744.000 ha aan woud in vlammen op. Dat is een kwart van de totale oppervlakte van België. Momenteel zijn er genoeg brandhaarden om te vergelijken met heel België dat in brand staat zelfs! Helemaal niet te bevatten vind ik dat. En waarvoor? Het nog meer produceren van veevoer, aangezien de vraag naar vlees nog steeds blijft stijgen. Dit is zeker geen promotie van veganisme – ik ben zelf geen veganist en zelfs geen vegetariër – maar wel een oproep om even na te denken. Hebben we echt elke avond een halve kilo steak op ons bord nodig? Of kunnen we best ook wel eens een keertje eten zonder dierlijke proteïnen?

Op dit moment duurt de brand al 3 weken. Hoe lang het nog doorgaat weet niemand. Helaas krijgen ze de branden momenteel niet onder controle. En vanuit de Braziliaanse regering – waar het grootste deel van het Amazonewoud ligt – komt niet bepaald de steun die nodig is. Na de nieuwe verkiezingen werd bekend dat een van de manieren die president Bolsonaro wil gebruiken om het land uit de sloppen te trekken is door in te zetten op onder andere landbouw, vee- en sojateelt, houtindustrie en mijnbouw. En dat ze daarvoor bereid zijn om delen van het Amazonewoud op te offeren. Dan neemt mijn hoop naar een mooie, schone, eerlijke wereld nog maar eens een duik naar beneden.

Waar ik met dit verhaaltje heen wil? Geen idee. Ik wil het gewoon van me af. Als deze branden aanhouden gaat wereldwijd de opwarming van de aarde en dus de klimaatverandering in een sneltempo vooruit. En dat is iets waar ik echt niet op zit te wachten. Als we er nog iets aan willen veranderen zal er snel iets moeten gebeuren op grote schaal. Overal worden oproepen gedaan om te doneren aan doelen die de branden bestrijden. Dat lijkt momenteel ook het enige wat we van hieraf zelf kunnen doen. En zelfs dan is het niet veel. Wat we wel kunnen doen is verder kijken wat we kunnen doen voor het klimaat. Of we niet wat meer duurzame producten en minder plastiek kunnen gaan gebruiken bijvoorbeeld.

Denken jullie meer na over het klimaat naar aanleiding van dit soort dingen?

Liefs,

Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s