Terugblik en doelen voor het nieuwe jaar | Mama met Sokjes van Geitenwol

Pfoeh, wat een jaar is er voorbij. Eentje met heel veel maatregelen, bubbels, plannen moeten afzeggen en lieve mensen missen. Maar ook van creatief omgaan met de omstandigheden, nieuwe manieren vinden om in contact te blijven en toch ook een beetje genieten van de tijd die we voor onszelf konden krijgen. Ik wil graag even terugkijken naar het afgelopen jaar, om toch even een paar hoogtepunten en dieptepunten aan te halen.

 • De eerste uitbraak van Covid-19: Eind 2019 hoorden we over een virus in China. Mensen werden heel erg ziek en overleden zelfs. Op dat moment had niemand gedacht dat drie maanden later de hele wereld op slot zou gaan. Studenten kregen les van thuis, winkels en horeca gingen dicht en iedereen sloeg in paniek. Winkels werden leeggehamsterd, complottheoriëen staken de kop op en niemand wist hoe lang het zou duren. Spannend!
 • Naar fertiliteit: Een kindje krijgen lukt niet altijd zomaar. Dat wist ik in principe al natuurlijk, maar wij hadden al twee kindjes terwijl dat niet gepland was en we zelfs voorzorgen namen. Bij ons zou het toch wel lukken dan zeker als we dat zouden willen? Niet dus. Na dit anderhalf jaar – bijna twee zelfs – proberen dachten we dat het zover was. (Hier schrijf ik nog een apart stukje voor.)
 • Slagen voor mijn examens: Wauw, totaal onverwacht! Ik plande zelfs al om verschillende examens in de herexamenperiode opnieuw te doen omdat ik het niet zag zitten om zo veel tegelijk te doen. Uiteindelijk moest ik er maar twee hernemen en waren die punten (twee keer 9/10) ook nog veel hoger dan ik dacht. Dit heeft me echt een enorme boost van zelfvertrouwen gegeven. Ik kan dit écht!
 • Een kindje op komst: Ondanks onze moeilijkheden werden we in oktober toch verrast met een positieve zwangerschapstest. Dit hadden we de komende maanden echt nog niet verwacht. Maar wat zijn we blij. Ook Jelle kijkt er helemaal naar uit.
 • Eindejaarsfeesten in een ander jasje: Dat het niet zou zijn zoals anders hadden we wel kunnen denken. Dat we het binnen ons gezin zo gezellig zouden vinden om het anders te doen dan anders had ik dan weer niet gedacht. Er was tijd voor spelletjes, lekker eten en samen aftellen (ok, met de kinderen deden we dat aftellen om 22u al, om zeker te zijn dat ze het moment niet zouden missen). Dat zijn dingen die er anders ook zijn. Maar het met niemand anders moeten rekening houden, in joggingsbroek aan tafel kunnen schuiven en in bed kruipen zodra je daar zin in hebt was toch eens fijn voor de verandering. Wil ik dat elk jaar zo? Nee hoor, doe mij volgend jaar maar familiefeesten en samen vieren. Maar zo eens om de paar jaar? Ja hoor, laat maar komen!

Het afgelopen jaar heb ik geen doelen voor mezelf gesteld, iets wat achteraf misschien geen goed idee was. Dit jaar wil ik dat anders doen. Ik verdeel ze in een paar categoriën en hoop op deze manier om ze ten minste gedeeltelijk tot een goed einde te brengen.

 • Blog: Op mijn blog zitten jullie nu, dus het leek me wel passend om daarmee te beginnen. Het afgelopen jaar heb ik enrom weinig geplaatst. Niet door tijdsgebrek, maar eerder door energiegebrek. Ik kon me er gewoon niet toe zetten om te schrijven. Voor het komende jaar wil ik me voornemen om dat wel meer te doen. Mijn gedachten op papier zetten helpt me ook om ze te ordenen en om achteraf te kunnen reflecteren. Ik ga geen blogschema opstellen, dat gaat me te zeer beperken in de vrijheid en creativiteit, maar ik wil wél meer schrijven dus. Nu heb ik natuurlijk ook wel weer onderwerpen in overvloed om over te schrijven, dus dat komt vast goed!
 • Gezin: We hebben de afgelopen maanden enorm veel tijd samen doorgebracht, en hoewel ik daar heel dankbaar voor ben was het niet altijd even gemakkelijk. Ik heb altijd bij mezelf gedacht dat ik wel een goede thuisblijfmoeder zou kunnen zijn. Dat idee heb ik nog steeds, maar niet in combinatie met een opleiding/werk waar heel veel tijd in kruipt. Toegeven waar je niet goed in bent is zeker iets wat ik heb moeten leren. Het komende jaar wil ik graaag meer gaan genieten van mijn gezin. Niet per sé door nog meer tijd samen door te brengen, maar door die tijd bewuster te besteden. Nu plofte ik vaak doodmoe in de zetel en kon het geluid van spelende kinderen maar met moeite verdragen. Ik wil hier bewuster mee omgaan, dat heb ik gelukkig de laatste weken van 2020 ook al gedaan en dat heeft veel meer rust in huis gebracht. De kinderen kunnen gelukkig op enkele plaatsen terecht voor opvang terwijl ik aan het leren ben voor mijn examens of werk aan opdrachten. Als ze dan thuiskomen leg ik mijn werk weg en kunnen we écht genieten van elkaar als gezin. Dat is zeker iets wat we in het komende jaar gaan vasthouden. En als bijkomstigheid willen we ons ook samen gaan voorbereiden op de komst van een nieuw kleintje tegen de zomer. Dat is natuurlijk heel spannend!
 • Gezondheid: Nu ik in verwachting ben (joepie!) is het ook wel tijd om aan mijn gezondheid te werken. Dat was iets waar ik niet echt mee bezig was. In de eerste lockdown kwamen er dan ook de beruchte corona-kilo’s bij. Ik at dan ook gewoon alles wat los en vast zat uit pure verveling en het met mezelf geen blijf weten.  Sinds mijn zwangerschap zijn er al een heel aantal kilo’s van af. Dit wordt natuurlijk opgevolgd zodat het geen ongezond aantal wordt. Maar tot nu toe is het eigenlijk alleen maar gezond. Het regelmatiger eten is daar waarschijnlijk al een heel grote reden van, samen met het gezonder eten en gewoon opletten met wat ik allemaal in mijn mondsteek. Ik heb het voornemen om dit vast te houden doorheen de hele zwangerschap en ook daarna.
 • School: Mijn opleiding loopt natuurlijk gewoon door. De maanden thuis deden me persoonlijk niet zo’n deugd: van achter mijn schermpje naar een PowerPoint presentatie moeten staren kan me nu eenmaal niet zo goed motiveren als in een klaslokaal zitten en directe interactie met een docent hebben. Toch heb ik het vorige schooljaar goed kunnen afronden en het huidige goed ingezet. Nu de examens eraan komen is het wel een beetje spannender om te zien hoe het gaat aflopen. Ik hoop natuurlijk goed en ik investeerde al heel veel studietijd in de komende periode. Nog enkele dagen te gaan voor de examens van start gaan, maar ik heb er vertrouwen in. Dit ook mede door mijn geweldige klasgenoten, waar ik heel veel steun aan heb. Op gebied van stages ben ik ook enorm gegroeid en ben ik zeker van zin om dit te blijven doen in het komende jaar.
 • Grime: Aan het begin van 2020 volgde ik voor het eerst een basiscursus kindergrime. Iets wat ik al jaren wilde doen en nu eindelijk in mijn buurt zag verschijnen. Dat vond ik zo ontzettend leuk om te doen, dat ik thuis meteen aan de slag ging met oefenen. Ook de kinderen vonden het geweldig. Ik wilde mezelf ook zo snel mogelijk verbeteren en kon een tijdje op locatie gaan oefenen bij andere kindjes. En toen sloeg het virus toe. Alles viel op zijn gat en ook de kinderen verloren hun interesse een beetje. De afgelopen maanden heb ik dan ook heel weinig gedaan met deze hobby. Mijn doel voor 2021 is om dit weer op te pakken, mijn technieken op te frissen en mijn man als slachtoffer te gebruiken om weer goed te gaan oefenen. Zodra het dan weer kan, wil ik weer verder gaan met mijn kleine, startende “zaakje” Snoezige Snuitjes om wat naam op te bouwen. (Zaakje tussen aanhalingstekens aangezien ik als student met uitkering geen zaak mag starten, maar naam opbouwen om die zaak te starten zodra ik afgestudeerd ben kan natuurlijk wel)
 • Persoonlijk: Ik zou heel graag ook wat meer en vooral bewuster tijd voor mezelf willen nemen. De laatste keer dat ik een boek las is bijvoorbeeld alweer maanden geleden. En hoewel ik dat enorm graag doe, vond ik er de tijd niet voor. Doelloos scrollen op mijn gsm daarentegen is iets wat ik veel te veel doe, zelfs tijdens het kijken van een programma op televisie staat dat ding aan. Dat is natuurlijk echt niet ok. Die gewoonte wil ik mezelf echt afleren en mijn schermtijd moet drastisch naar beneden. Daarnaast wil ik ook momenten van echt niks doen inlassen. Gewoon even ik en mijn gedachten. Nadenken over het moment. Ook heb ik mijn decoratieve planner weer uitgehaald. Dit jaar wil ik graag herinneringen op een mooie manier bewaren. Ik ben benieuwd of ik dat ga volhouden, maar het lijkt mee een heel mooie manier van me-time.
 • Vrienden: Het afgelopen jaar hebben we veel afspraken moeten afzeggen, opnieuw plannen en weer uitstellen. Dit jaar starten we in hetzelfde schuitje. Maar zoals de cijfers er nu voor staan en de hoop die we krijgen ziet het ernaar uit dat het anders kan in de toekomst! Die hoop hou ik graag vast, en in de loop van het jaar dat komt hoop ik weer te kunnen afspreken met mensen en hen weer live te kunnen zien. Dat alles weer zal zijn zoals vroeger geloof ik niet. Dat zal enorm veel tijd nodig hebben. Maar toch trek ik me op aan dit idee. En hopelijk met mij ook vele vrienden en kennissen!

Wat zijn jouw doelen voor dit jaar?

Liefs,

Dorien

Wistje dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochter Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s