Na de eerste hele schoolweek… een interview met Pieter | Mama met Sokjes van Geitenwol

De eerste hele schoolweek is voorbij. En Pieter heeft al van alles meegemaakt in zijn klasje! Het leek me leuk om hem eens te interviewen over die eerste (anderhalve) week. Niet eenvoudig om hem zich zo lang te laten concentreren, maar het is gelukt. Ik vroeg wat rond naar leuke vragen en het resultaat lees je hier!

De gegevens:

* De leerling: Pieter Boonen
* De leeftijd: 5,5
* De juf: Juf Peggy
* De klas: De roosjesklas (eerste leerjaar)
* Geleerde letters: 4 (i, k, m, s)

Waarom moeten kindjes eigenlijk naar school gaan?

– Omdat ze dan meer leren en meer kunnen boeken lezen. Dat is belangrijk, want als je een tovenaarsboek wilt lezen om allemaal spreuken te kennen moet je kunnen lezen. Als kindjes naar school gaan kunnen ze ook meer weten en weten wat ze kunnen doen.

Vond je het spannend om naar het eerste leerjaar te gaan?

– Ja, ik dacht dat ik alleen ging, maar ik ging niet alleen. Al mijn vriendjes gingen mee. Gelukkig maar. Ik wilde zien hoe het er daar uitzag want er waren al kindjes in het eerste leerjaar toen ik nog bij juffrouw Anja zat. Maar die zijn nu naar het tweede leerjaar.

Heb je veel vriendjes op school?

– Ja! Vince en Sem. Weet je waarom Sem mijn beste vriend is? Als Sem ziet dat ik pijn heb of aan het wenen ben gaat die dat meteen tegen de juf zeggen. En dan stuurt de juf meteen iemand op mij af. En Vince speelt altijd met mij, daarom is dat mijn beste vriend. En Kes en Vanity. En Thomas en Lars, Jack, Guus en Ensar. Dat zijn allemaal vriendjes.

Zitten er nieuwe kindjes in jouw klas dit jaar?

– Ja, een nieuwe jongen maar ik weet niet meer hoe die heet.

Heb je soms ruzie met kindjes? Wat gebeurt er dan?

– Ja, dan doen we elkaar soms een beetje pijn en lopen we van elkaar weg. Dan moeten we even tegen de muur staan en daarna worden we weer beste vrienden van elkaar.

Welke nieuwe dingen heb je al allemaal geleerd?

– De letter i en k en m en s. En daar maken we woordjes mee zoals kim en sim en mik. En er waren rijtjes met cijfers en dan was er eentje weg. Dan moesten wij raden welke er weg was.

Wat is het allerleukste op school?

– Dat is wel een moeilijke vraag, daar moet ik over nadenken. Het leukste vind ik dat ik nu op de grote speelplaats mag buitenspelen. En in de klas is het leukste dat we nog mogen spelen.

Wat vind je eigenlijk niet zo leuk op school?

– Lettertjes leren en woordjes maken. Dat duurt wel lang eer het klaar is.

Wat vind je op school nog een beetje moeilijk?

– De lettertjes tegoei (goed, nvdr.) leggen op mijn Kameleonkaart. En lettertjes schrijven is nog super supermoeilijk.

Welke les zou je graag willen krijgen op school?

– Een toverles. Omdat je dan allemaal toverspreuken kan leren. Als iemand dood was kon ik die dan terug tot levend toveren. Een vriendenles. Ik weet niet wat je daar kan leren maar dat klinkt leuk.

Wat vind je ervan dat je nu huiswerk krijgt?

– Wel ok. En als ik een grote mens ben dan hoef ik geen huiswerk meer te maken. Tot nu toe vind ik het wel moeilijk.

Wat is leuker, het eerste leerjaar of de kleuterschool?

– Het eerste leerjaar! Omdat daar ook nog speelgoed is. Er zijn leuke hoeken om te spelen. Maar ook dat we heel veel kunnen leren.

Hoe ziet jouw klasje eruit?

– Een kring van bankjes waar we kunnen zitten om te vertellen. Onder de bankjes staan bakken met speelgoed. Om te werken zitten er 5 kinderen aan de tafel in een groepje. In mijn groepje: Sofia, Vince, Vanity, het nieuwe kindje en ik. Aan sommige tafels zijn er 6. Op de muur hangt er een computerbord dat zo groot is als twee auto’s op elkaar. Er is ook een kast met boeken bij de kring, dat is als de leuning van de bank.

Als je jouw klasje nog mooier zou mogen maken, wat zou je eraan veranderen?

– De bakken met speelgoed onder de tafels om te werken zetten, dan kunnen de kindjes daar ook sneller aan. De muren mogen een andere kleur hebben, blauw. En dan allemaal dingen op de muur tekenen zoals Chase (van Paw Patrol nvdr.) en Catboy (van Pyjamahelden nvdr.).

Wat vind je het lekkerste in je koeken- en fruitdoos?

– Hmm, aardbeien.

En wat vind je het lekkerste om te eten in het schoolrestaurant?

– FRIETJES! Met mayonaise en ketchup. Over de lekkerste soep moet ik nadenken. Het lekkerste dessertje is pudding!

Waar ruikt je school naar?

– Ik weet het niet. De turnzaal ruikt naar poetsmiddel. Ze poetsen elke dag als wij naar huis gaan. Als de kindjes er niet zijn.

Wat is het mooiste plekje op jouw school?

– Buiten de tent bij de school. Die staat op de speelplaats. Het is een regenboogtent. Daar zit aan twee kanten een groot gat, dan kan je aan twee kanten naar binnen. Juffen en meesters kunnen daar ook in.

Is er ook een eng plekje?

– Ja! Bij de boom, want daar zitten griezelspinnen! Dat zijn spinnetjes die je superhard laten verschrikken.

Als jij de grote baas zou zijn van de school, wat zou je dan veranderen?

– Dat de school blauw is. En dat de kinderen altijd buiten mogen spelen en dan een heel klein beetje huiswerk moeten maken. En dan zouden we altijd frietjes eten met broccoli. En dan zorgt de school dat er altijd heel veel fruit is in de klas voor iedereen.

Wil je nog iets vertellen?

– Mijn juffrouw die helpt mij soms. Dat vind ik wel leuk. Als ik iets verkeerd schrijf dan zegt de juf het nog eens hoe ik dat moet doen. En de lekkerste soep op school vind ik tomatensoep!

Ik vond het echt geweldig om dit interview af te nemen en zijn antwoorden te horen. Ik kan niet garanderen dat al zijn beschrijvingen 100% correct zijn, omwille van Covid hebben wij het klasje niet mogen bezoeken.  Ook kan het zijn dat ik enkele namen niet helemaal correct schreef, ik heb de meeste namen alleen maar door Pieter horen zeggen.

Wat vertelt jouw kind over de school?

Liefs,
Dorien

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochters Emmelie en Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan.

2 gedachtes over “Na de eerste hele schoolweek… een interview met Pieter | Mama met Sokjes van Geitenwol

  1. San zegt:

    Ooooh, wat heerlijk, die kinderlijke onschuld. Ik word helemaal teruggesmeten naar mijn eigen eerste leerjaar (en het tweede, bij jouw mama toevallig haha). Maar ook heel herkenbaar omdat ik zelf een eerste-leerjaar-gangertje heb.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s