5x Tips voor tandjes! + RaZberry review | Mama met Sokjes van Geitenwol

Emmelie lijkt even snel te zijn met tandenlast als haar broer en zus. Als ik mag spiegelen betekent dat niet dat er nu elk moment al een tand kan doorkomen, maar vooral dat die onder het tandvlees nog een hele tijd vervelend gaan doen. Groot was mijn blijdschap dat wij net nu de kans kregen om een speciaal speentje, de RaZberry, uit te testen! Meteen de uitgelezen kans om hem toe te voegen aan mijn tips voor doorkomende tandjes, lees onze ervaring onderaan deze blog.

1. (Gekoelde) bijtspeelgoedjes

Deze tip kent denk ik iedereen wel, maar het zou niet goed voelen om hem weg te laten. Je het bijtspeelgoed in verschillende maten en vormen. Bij ons thuis vind je zowel houten als siliconen bijtspeeltjes, met verschillende texturen en verschillen in grootte. Ook hebben we bijtringen die in de koelkast gaan, omdat de koude nog een extra verdovend (en dus pijnstillend) element heeft. Enkele favorieten zie je hier op de foto. De armbanden zijn bijvoorbeeld handig om mee te nemen (als mama draag je ze), het virus (ja hoe noem je dat…) is gemakkelijk vast te nemen voor heel kleine handjes, op de kreeft zie je verschillende texturen, de houten bijtring geeft weer een heel ander gevoel, …

2. Iriswortel

Bij Lena gebruikten we voor het eerst iriswortel voor doorkomende tandjes. Daarvoor kende ik het wel al, maar was een beetje sceptisch. Dat we hem nu opnieuw in huis hebben toont aan dat er van dat scepticisme niets meer overblijft.

De Iriswortel is het wortelhout van het viooltje. Het is een enorm oude manier van omgaan met tandpijn. Als je iriswortel uit de verpakking haalt lijkt het gewoon een hard stukje hout. Door het speeksel van baby wordt het echter zachter, bijna rubberachtig van textuur. Voor gebruik dompel je hem best even onder in gekookt water. Daarna natuurlijk wel even voelen dat de wortel niet te heet is. Door het kauwen komen er pijnstillende stofjes vrij uit de wortel.

Enkele punten van aandacht: Je mag deze iriswortel alleen gebruiken als je baby nog geen (snij)tandjes heeft. Dan zou die er stukjes van kunnen afschrapen en dat is niet veilig. Misschien is het ook handig om mee te geven dat je de wortel best maar een 14-tal dagen gebruikt en dan vervangt door een vers exemplaar. Het is en blijft een natuurproduct dat in een vochtige omgeving verblijft. Er wordt aangeraden om maximum 10 minuutjes per dag iriswortel te gebruiken. En tenslotte is het niet zo heel goedkoop voor een product dat je maar een paar weken kan gebruiken. Wij vinden het dat echter zeker wel waard!

3. Barnsteen armband

Al mijn kindjes hebben van kleins af aan een armbandje van barnsteen (ook gekend als amber). Zo ook Emmelie dus. Dit deed ik onder het sokje aan de enkel voor zolang het nog te groot was lm aan de arm te passen, zo raken we het zeker niet kwijt.

Emmelie heeft een exemplaar dat naast barnsteen ook nog rozenkwarts en amethist – twee edelstenen – bevat. Dit is voor het eerst dat ik deze combineer. Wie mij een beetje kent weet dat ik wel veel edelstenen in huis heb, en dat de kinderen hier ook regelmatig mee spelen. Amethist krijgt als werking zuivering en wijsheid toegeschreven en rozenkwarts is de steen van de liefde. Mooi toch? Zelfs al geloof je er niet in.

Waarom barnsteen (zou) werk(t)(en)?
In barnsteen zou een zuur zitten dat vrijkomt wanneer het tegen de huid gedragen wordt. De lichaamswarmte zorgt er dan voor dat dit gaat verdampen. Dit zuur zou dan pijnstillend zijn en ontstekingsremmend, al mag je hier officieel geen uitspraken over doen. (Vandaar de vele “zou” vormen in dit stukje). Zelf heb ik hier wel al bij de kinderen effecten van gezien, maar in ben natuurlijk geen wetenschapper. Ook merk ik dat er veel minder gekwijld wordt bij het dragen van het armbandje, en ook dat is een effect dat wordt toegeschreven aan de barnsteen. Sowieso geldt hier “baadt het niet, dan schaadt het niet”.

Deze info vond ik op de website van Little shop around the corner:
Volgens wetenschappers is Baltische amber 50 miljoen jaar geleden tijdens het Eoceen verharde hars van naaldbomen ontstaan. Geaccumuleerde hars werd gewassen door de rivier van de bosbodem en ingebankt naar het zuiden van de Oostzee. Na verloop van tijd, als gevolg van oxidatie en polymerisatie processen veranderde de fossiele hars in  amber. De Oostzee vormde uit de bovengenoemde hars van naaldbomen gedurende 2 miljoen jaar de barnsteen, waarbij een verscheidenheid aan vormen en kleuren is ontstaan. Soms zijn kleine fossielen te vinden in de versteende hars.

4. (Moedermelk)ijsjes

Toegegeven, deze tip is nog een stuk praktischer tijdens een warme zomertijd, maar wanneer gaan we die nog eens meemaken in dit koude landje… Zoals ik bij de bijtspeeltjes al zei, is koude goed om het tandvlees wat te verdoven en dus de pijn voor een deel weg te nemen. Aangezien baby’s vaak onder 6 maanden al pijn krijgen van doorkomende tandjes is een ijsje van moedermelk dus ideaal. Zo krijgen ze geen bijvoeding (ik ben – net als de WHO – van mening dat dit niet nodig is onder 6 maanden) binnen en kunnen ze toch genieten van dit voordeel.

Je vindt al ijsblokvormpjes vanaf 30 ml, waardoor er – niet al te veel – kostbaremelk verloren gaat. Helaas heb ik nu geen foto van onze eigen ijsjes, de laatste keer dat ik ze maakte was voor Lena. Intussen hebben de honden de vormpjes als bijtspeeltjes gebruikt (en nee, daar hadden ze geen toestemming voor) dus zit ik voorlopig zonder. Omdat ik het nu toch te koud vind voor ijsjes gaan we wachten met opnieuw investeren, maar ik heb deze vormpjes van het merk Zoku op het oog. Ze hebben een ringetje om vast te houden. Niet alleen leuk qua uitzicht – ik ben een meisjes- en jongensdievanringenhoudenmama – maar ook gewoon heel handig voor kleine handjes om vast te houden. (Je shopt ze bij Blabloom!)

5. RaZberry (met RaZbuddy)

De RaZberry is een speentje van het merk RaZbaby, uitgegeven door Kleine Giraf, dat speciaal bedoeld is om baby’s met doorkomende tandjes op te laten kauwen. Het speentje zelf heeft het uitzicht van een framboos en voelt aan als ribbelig bolletje. Dit is heel aangenaam in de mond, en ja ik heb het zelf getest. Het bijtspeentje is een stuk groter dan een gewone speen, waardoor Emmelie op haar jonge leeftijd dus al bewust wisselt tussen haar speen om te zuigen en de RaZberry om te bijten.

Door de handige en superzachte RaZbuddy is het heel gemakkelijk voor haar om te vinden, pakken en naar zich toe te trekken. Zeker nu Emmelie op haar zij begint te rollen en haar wereld dus weer een stukje groter is geworden, is dat heel erg gemakkelijk! Daarnaast vind ze het ook gewoon leuk om met het zachte knuffeltje te spelen. Een extra win. Maar uiteraad kan je de RaZberry ook gewoon los gebruiken of ergens anders aan bevestigen.

Wij zijn superfan, dat mag gezegd worden. Ik weet ook zeker dat we minimaal een extra setje RaZberry’s gaan halen en we twijfelen om ook een extra RaZbuddy op het cadeaulijstje te zetten de pinguïns zijn bijvoorbeeld ook echt te lief.

Misschien ook handig om even mee te geven wat je kwijt bent voor deze bijtspeelgoedjes. De adviesprijs voor de RaZberry bijtspeentjes (set van twee stuks) is € 12,99. Voor een set van een RaZbuddy en één RaZberry bijtspeentje betaal je € 16,99. Je vind ze onder andere op de website van Kleine Giraf. Hebben jullie er ervaring mee?

Hebben jullie nog een andere tip voor doorkomende tandjes?

Liefs,

Dorien

De RaZberry en RaZbuddy die besproken worden zijn gekregen als review exemplaar. Ik ben echter niet betaald voor het schrijven van deze blog en Emmelie is op geen enkele manier omgekocht om enthousiast te reageren!

Wist je dat je via mijn facebookpagina elke keer kan volgen of er een nieuwe blogpost online staat? En kleine updates van lieve dochters Emmelie en Lena en zoonlief Pieter kan je daar ook zien! Neem snel een kijkje, klik hier om er naartoe te gaan. Ook volg je ons op Instagram onder @mama.met.sokjes.van.geitenwol ! Zie ik je daar?

Een gedachte over “5x Tips voor tandjes! + RaZberry review | Mama met Sokjes van Geitenwol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s